Ristretto

Moi Jussi!

Olit kysellyt espressomaailma.fi -sivuston kautta ristrettosta.
Kysymyksesi:
“Hei, olen aloittelija ja haluaisin kovasti tietää miten valmistetaan oikeaoppinen ristretto, espresson sijaan.”

Vastaukseni:
Ristretto on “lyhyeksi jätetty espresso”, jonka italialaiset yleensä tilaavat, kun he tilaavat espresson. Italialaisille ristretto saattaa olla vieläkin lyhyempi kuin meille suomalaisille. Ristrettossa espressosta jätetään pois kaikki karvaat ainesosat, eli maku on tietyllä tavalla pehmeämpi.
Jos lähdetään siitä perusasiasta, että espresso on 25-35ml pitkä juoma, niin valmistaisin ristretton 15-25ml pitkäksi. Vaihteluväli 15-25ml on siksi, että jokainen kahvi on erilainen. On siis maistettava käytettävällä kahvilla, milloin juoma maistuu parhaalta. Makuasioita siis.
Kahvilassa kesken ruuhka-ajan valmistaisin juoman kylmästi jättämällä valuman “kesken”, eli katkaisisin veden tulon kun kupissa on tuo 15-25ml kahvia. Tämä luonnollisesti vaikuttaa uutosaikaan, joka näin ollen jäisi todennäköisesti reilusti alle 20 sekunnin. Siksi tällainen ristretto ei välttämättä ole paras mahdollinen.
Jos valmistaisin itselleni ristretton kaikessa rauhassa, säätäisin jauhatuksen siten, että annostelemalla oikean määrän kahvia valuma-aika olisi 20-25 sekuntia ja lopputuloksena olisi tuo 15-25ml juomaa. Käytännössä jauhatusta pitäisi kääntää hivenen hienommalle.
Paras ristretto, mitä olen itse maistanut, oli vuonna 2002 Oslossa. Silloin alan messuilla minulle valmistettiin espresso, jonka uutosaika oli 45 sekuntia ja lopputuloksena oli n. 15ml juomaa! Maku oli taivaallinen!
Ystävällisesti,
Lari Järnefelt
PROCOFFEE
Lari on aika asia äijä, vastaus oli fiksu ja aivan kuten olin sen tiedostanutkin, lisänä oma kokemus parhaasta ristretostaan. Annan ison käden tälle vastaukselle!
Advertisements
Comments
  1. Noora Kahila says:

    Meillä tehdään Fratellossa ja Torressa aina espresso:
    20 g + uuttoaika 25sek (voi vaihdella tietty parilla sekunnilla) = 25ml espressoa (kupit 30ml)

    Suomessa tosi moni (suurin osa) ketjukahviloista, ja sellaisista paikoista jotka ei oikeen tiedä mitä tekee valmistaa espresson ns. “säästötekniikalla”:
    10 g + uuttoaika jopa 1-2min = 50-60ml espressoa

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s