Gardelli special

Posted: 17/07/2017 in Elämää

kesän uinti kuvaa

Kevyt aloitus näin mökiltä otetusta uintikuvasta.

Tässä postauksessa otan pelkästään Gardellin kahveja esille, neljä filtteriä ja yhden espresson. VAIKKA Gardelli Coffeen sivuilla esitetäänkin paahtojen sopivan molempiin tarkoituksiin. Kuitenkin Cignobianco on Gardellin oma signature blendi joka on ainoastaan espressolle, tämä on ollut paahtimon alusta asti listalla tarjolla.
Syy miksi pitkästä pitkästä (pitkästä) aikaa lähdin kirjoittamaan, oli törmäys pariin niin hyvään kahviin, että nämä pistivät puhaltamaan blogista pölyjä päältä. Aiemmin ei ole oikein kahviaiheista juttua riittänyt, niin on blogikin ollut hiljaa. Reissuja ja kaikkea kummaa on tapahtunut elämässä, mutta olen miettinyt kuitenkin pysyä kahvikeskeisesti tämän kirjoittamisen kanssa.
Sen verran nyt otan “elämän peliä” (Temptation Island ;) ) auki, etten aio tällä kertaa osallistua Aeropressin SM-kisoihin 26.8 Kaffalla, sillä olemme saamassa perheenlisäystä.

Tilailin pariin kertaan tuolta kahvia, ja viime tilauksesta jäi pari kahvia mieleen, joista en vielä lähenyt kirjoittamaan. Mutta nyt osui tälle tilaukselle taas yksi pussi joka pisti suupielet ylöspäin, niin onhan se jaettava tänne kanssa.
Aeropressillä olen kahveja läpi käynyt, aika lailla samalla reseptillä mennyt; 17-18g puruja, 245g vettä 85-90C, ja uutto 1min + 30s pressi. Joillekkin toimi gramman purujen nosto paremmin kuin toisille, ja sit taas joistain lähti korkeammalla veden lämmöllä paremmat maut irti. Tietenkin muistiinpanot ovat hukassa mikä oli millekkin, mutta en usko sen haittaavan tälläistä nopeaa silmäystä.

Kerron kahveista pääkohdat ja sit mitä fiiliksiä ja makuja itselle siitä jäi suuhun (käteen).

Ensimmäiseksi otan kaikkein kalleimman pussin, sitä tuli kotiin 250g, ei toki enempää sillä se on kilohinnaltaan 80e/kg.

Gathaithi

Gathaithi beans

Gathaithi
Kenya, Nyeri, 1800 mt
Several small farmers
Post Soak (washed), SL28 and SL34
Honey / Rhubarb / Black Currant / Apple Cider / Butter / Blackerry

Tiesin ottavani riskin tämän kanssa, maut kuulostivat hyvin mielenkiintoisilta noin yhdessä varsinkin.
Mutta, tämä on niitä harvoja tajunnanräjäyttäjiä joita silloin tällöin kahvimaailmassa tulee vastaan. Poimin nuo maut tosiaankin kupista, ja sopivat niin hyvin yhteen, että en osaa kuvailla kuin positiivisesti tätä. Ennustan tästä vuoden 2017 kahvia, kovin erilainen ja onnistunut säväyttämään, varsinkin kun kuppi on balanssissa sen juo hyvin hartaasti.
Uusiksi en kuitenkaan tätä lähtenyt tilaamaan, koska tuo hinta, ja halu kokeilla monia muita mahdollisia kahveja valikoimasta.

Seuraavan kahvin kohdalla jouduin vähän mutkittelemaan tilauksen kanssa. Tilasin jo erän ja maksoin sen, sitten tämä ilmestyi listalle, halusin sen vielä mukaan. Kokeilin perua lähetystä ja tehdä uutta, mut näh. Onnistuin kuitenkin saamaan asiakaspalvelun kautta s-postilla tämän samoille postareille.

Nensebo

Nensebo beans

Nensebo
Etiopia, Guji, 1950-2150 mt
Ch’lre Ameli station
dry (natural), Heirlooms
Violet / Honeysuckle / Strawberry / Blueberry / Lime / Peach

Gujin alueelta Etiopasta lähtee niin paljon hyvää kahvia maailmalle, että oksat pois. Eikä tämä ole poikkeus, SCA Cup score 92.00 kertoo tämän korkeasta tasosta jo aika paljon.
Harvemmin kun kahvia kuvaillaan mansikalla, se sitä on muuta kuin nimeksi. Nyt oli mainitseminen sen arvoista, lisänä lime ja honeysuckle niin voi jo kuvitella minkä tämä tarjoaa kupissa. Tämä on jälleen yksi uusi suosikkini, mutta 250g 16e on aika kova hinta kuitenkin.

Sitten vuorossa nämä muut mukana tilatut, jotka ovat vielä jäljellä juonnissa.

El Encanto

El Elncanto beans

El Encanto
Colombia, Antioquia, 1800 mt
Juan Saldarriaga
Washed, Tabi
Tangerine / Sugar Cane / Cola / Butterscotch / Grape

Okei, Tabi? “In 2002, CENICAFE introduced the Tabi cultivar: a variety obtained by crossing Typica, Bourbon and Timon hybrid. One of the most important attributes is its resistance to coffee leaf rust, but it also displays the good cup quality characteristics of its Bourbon and Typica parents”

Olihan tämä 100% Tabi kokeiltava. Sain tästä revittyä kolan makua irti, ehkä liikaakin. Alkuun se oli jännä ja uudehko viehättävyys, mutta muutaman kupin jälkeen se alkaa tökkiä. Greipin kanssa tässä on oikeastaan kokiskahvia kupissa. Kuka tykkää, kuka ei… Itse en niin kovasti tämän eteen lähde rumpua lyömään.

San Ignacio

San Igncio beans

San Ignacio
Peru, Cajamarca, 1500-2000 mt
5 small farmers
Washed, Caturra
Marzipan / Butter / Green Apple / Milk Chocolate

En ole aikoihin juonut Perusta tullutta kahvia, aiemmat maistelut ovat olleet maksimissaan keskiverto luokkaa.
Ei tämäkään pudottanut penkiltä, semi hyvää.
Maussa vihreän omenan hapokkuus tulee esille, ja lopussa tuo maitosuklaa jää hetkeksi suuhun jälkimauksi. Hassua, että noinkin voi mennä, mut niin sen itse koen.

Sitten on viimeisenä tämä espresso.

Cignobianco

Cignobianco beans

Cignobianco espresso shot

Cignobianco
Brazil, red and yellow catuai, natural
Panama, red bourbon, washed
Milk Chocolate / Almond / Yellow Plum / Caramel

Copy/Pastean tähän sivuilta juttua: “Cignobianco is our signature and only espresso blend and has been the staple of our lineup since the very beginning. It is our interpretation of the perfect everyday coffee, something to be enjoyed whenever the desire takes you. To create it we carefully source two fresh-crop lots of speciality grade Arabica, working closely with the farmers to ensure the highest quality, and then infuse them with our passion and expertise to create a harmonious and balanced taste experience. This supreme balance and wonderful sweetness is reminiscent the grace and elegance of the White Swan (Cigno bianco)”

No niin, eli valkoista joutsenta sitten kuppiin. Yleensä en ole espressoja kauhemammin maininnut blogissa, koska en niin osaa niitä maistella ja rankata järjestykseen huonosta erinomaiseen. Tämän kohdalla teen poikkeuksen, koska nyt olen tätä kaksi kertaa tilannut. Espressona tämä on helppo uuttaa, tämä ei ole niin nuuka grammojen ja jauhatuksen karkeuden kanssa kuin niin monet muut, varsinkin vaaleat paahdot. En oikeastaan tästä ole huonoa shottia vielä onnistunut tekemään, ja maidon alla toimii todella hyvin, silloin maussa tulee toffeemaisuus esille. Omaan suuhun sellainen cappuccino on juuri omiaan. Mitä muuta tästä sanoisi, kuin että jos joku tulee nyt kysymään suosituksia espressoksi, niin luultavasti tarjoaisin tätä. 9,50e/250g ei ole tästä tosiaankaan liikaa.

Hyvä kahvi, parempi mieli.

Cupping spoon

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s