Eureka Atom

Posted: 10/01/2017 in Elämää, Espresso, Eureka, kahvi, mylly
Tags: , , , , , ,

DSC08409

Tämän mylly casen annoin odotuttaa itseään pari kuukautta, sillä halusin kerätä mahdollisimman paljon kokemusta myllystä ensin.
Ihan oikein se menikin kun hieman totutteli, alussa muutama asia tökki ja hieman pisti mietityttämään oliko ostos ihan nappi.
Mutta kyllä noihin keksi sitten aika nopeasti ratkaisut ja isoimmat ongelmat lähtivät karisemaan… no mikä sai sitten alussa ärsyttämään? Niistä lopussa, ensin perus silmäys myllyyn.

Kopioin nopeasti suoraan Bella Baristan sivuilta iskurepliikit myllyn ostajalle, ja siksi juuri tuolta, sillä sieltä tilasin omanikin (kuten myös espressokoneenkin):

• Grinder designed “on-demand” (not converted from a doser grinder)
• Fast (about 5-6 sec for a double shot)
• accuracy (dosing consistency)
• Silent: due to noise reduction solutions
• Good for espresso coffee
• Good for brewed coffee
• Space saver (small size)
• Hi-resolution color display
• Advanced software control (several functions available)
• New design cabinet
• New colours available (Metallic Emerald and Metallic Grey Diamond)
• Good for professional coffee-shops (like a second grinder for single origins, etc)
• Good for home users (willing to buy a sophisticated grinder)

ja mitä elektros.it laittoi speksejä:

Technical features:
– Flat mills Ø 60 mm in hardened steel of particular conception
– EXTREMELY SILENT induction engine, direct-drive motor
– Power consumption 450 W
– Motor power 245 W
– Motor speed 1350 rpm
– Hopper capacity 600 grams
– Basket ground coffee capacity 155 grams
– Grinding productivity for espresso cpoffee around 1.9 ± 3.1 gr/sec
– Grinding productivity for brew coffee approximately 2.5 ± 3.7gr/sec
– Electronic control of timed or manual dosage
– Die-cast aluminium body painted WHITE

Height 440 mm
Width 181 mm
Depth 227 mm
Weight 8.5 kgs

Hinta myllyllä on toimituskulujen kanssa käsittääkseni, ilman tämän hetkisiä kaikkia toimittajia, luokkaa 600-650e.

DSC08416

Myllyn korkeus oli kanssa aika iso tekijä valintaa tehdessä, tässä sopi työtasolle oikein hyvin ja hopperin malli vielä kosiskelee lisää.

Nämä kun ynnää, niin aika hyvin saa käsityksen et on flatit 60mm hardened steel terät, pieni kokoinen ja mikä tärkeintä kotikäyttäjille niin HILJAINEN.
Ja vaikka olen myllyjä kuunnellut monenlaisia, niin yllätyin siitä miten hiljainen tämä on käytössä, aiemmin kotona ollut Krupsin gvx / Rancilio Rocky / Mahlkönig Vario Home / Mazzer Mini e mod B. Ja viimeksi esperssoksi käytin Mazzeria ja Variota suodattimelle, siksi siis haussa yhtä myllyä molemmille, tilan säästämiseksi ja muutenkin myllyn päivityskuumeen vuoksi.
Haussa molemmille tuli vastaan Baratza Sette, kova ääninen, ei kovin kallis, hyvät terät ja muotoilu. Mutta olin tilaamassa sitä viime kesän lopulla kun sen piti ilmestyä, ei tullut, marraskuussa sitä ei vielä näkynyt ja silloin lähti jo tähän Atomiin tilaus.
Mitä nyt lukenut Settestä käyttäjäkokemukia, niin aika kova hajonta, olisko ollut mieleinen sitten ja saako halvalla hyvää.

Miten sitten käytännössä tämä on toiminut?
Otan terien kiinnitys kohdan ja säätöpyörän numero näyttää yhdeksää, siitä pyöräytän kolmoselle niin olen espresson yläpäässä jolla teen shottini, säätö on portaaton. Jos tulee hulahtaen shotti läpi ja kierrän kakkoselle, se saattaa mennä ristretoksi, siis säädön ja annostelun kanssa kanssa saa olla ehkä enemmän annosteluun nojaten.
Ennen en arvostanut ollenkaan tuota valoa, joka osoittaa myllyssä kahvan koriin, mutta nyt kun mylly on hieman pimeässä kulmassa, se on oikein loistava.

DSC08414

Yksi kokonainen pyöräytys ja kohdalle neljä on oma aeropressille käyttämäni karkeus, ja sitten kaksi täyttä pyöräytystä on suodatijauhatukselle.

Partikkelijakauma eli kuinka paljon isoa ja pientä tulee sekaisin, jos hajonta on isoa se on huonompi juttu. Tässä en viitsi hehkuttaa isommin, yritän kuvalla saada tämän esitettyä. Suodatin on mielestäni kuitenkin parempi kuin aiemmin Variolla ja espresso sama kuin Mazzer minillä (jossa oli tosin super jollyn terät).

Mylly on tarkoitettu jauhamaan todella karkeasta todella hienolle, siinä mukana tulee sitten portafiltteriä varten “haarukka” jonka laittaminen kiinni on yksinkertaista, ja sitten läpinäkyvä keräysastia jos jostain syystä haluaa tai tarvitsee jauhaa siihen.

DSC08415

Näitä käytin kun kerran mukana olivat, haarukka on aika turha sillä siinä ei kahva pysy, muutenkin sen kiinni ollessa jos haluaa painaa itse jauhatusta kahvaa työntämällä se vain on sen esteenä. Haarukalle löysinkin vähän ajan päästä paljon paremman paikan laatikon pohjalta, nyt jauhaessa voi hetkeksi keon kasaantumisen keskeyttää ja “taputtaa” sen tasalle nopeasti ja sitten jatkaa loppuun.

Keräysastia ei ns. lukkiudu paikoilleen vaan on liukkaalla pinnalla, toki pysyy ku sitä ei mene tökkimään, siihen jää eteen parin millin rako. Jauhaessa suodatinkarkeutta mylly vetää papua todella staattiseksi, eli putkesta ulos tullessa höttöä tulee paljon, tietenkin siitä parin millin reistä myllyn etuseinään ja paneeliin saakka. Valkoisessa tämä vielä oikein korostuu, sen kanssa ihmettelin jonkin aikaa, ja pyyhin pullasudilla pavun roskaa pois myllystä pähkäillen.
Sit se yksinkertaisin ratkaisu oli taas fiksuin. Eli kun jauhoin suodatinkeittimelle, otin siitä suppilon tuohon ulostuloputken alle, ja suoraan jauhamaminen siihen, ei kerännyt staattista ympäriinsä. Ja kun jauhan Aeropressille, otan sen siihen alle, käytän sen mukana tulevaa “suulaketta” apuna, ap mahtuu koko mitassaan alle ollessaan 45 asteen kulmassa.
Sitten, olisi pitänyt aiemmin tajuta käyttää erillistä keräysastiaa jos tämä yksi ei toimi. Onhan mulla näitä kerran laatikossa, ja taas yksi päänvaiva vähemmän.

2017-01-10_09-41-52

Ensimmäisillä kerroilla kun vaihdoin karkealta espressolle, oli mylly tukehtua, ja kerran avasinkin mielenkiinnosta tämän ja katsoin onko se tosiaan niin tukossa. Avaaminen on kuusiokololla päältä kolme ruuvia, sen jälkeen etupaneeli kahdella ruuvilla, ja putki on siinä. Putken edessä on fiksusti irroittettava ja kiinnitettävä kuminen läppä, sen kun irroittaa on neliskanttinen putki hyvin näkyvillä, eikä se tukossa ollut vaikka seinämillä olikin purua. Ei tarvinnut edes imuroida, riitti kun pullasudilla kerran pyykäisi.
Nyt kun käyttöä on lisääntynyt, niin isommin karkeutta vaihtaessa ajan papua muutaman gramman läpi, et tulee joko se hieno espresso tai karkea suodatin läpi ensin. Vaikka karkeutta vaihtaessa toki pyöritän teriä, ei se saa tyhjennettyä putkea, koska pidän hopperia tyhjänä, eli toisin sanoen single dosean kaiken kahvini. Hopperin saa kyllä kiinni et voi siirtää sen pois, mutta kurkkuun mahtuu silti n.30g papua, saahan sitä sieltä ongittua mittalusikalla joka ei houkuttele pidemmällä tähtäimellä.
Siitä muuten vähän miinusta, et tämä mylly toimii todella hyvin kun hopperissa on papua reilummin, single dosella pavut hyppivät ja alas ajaminen menee nopeiten välillä pysäytellen, siltikin tämä on nopea mylly.

DSC08537

DSC08542

Pari kuvaa näyttöpaneelista. Tässä siis näyttää jauhamisajan kun ajaa joko napista kauhalla, tai painamalla sormella brew nappia. Sitten on sinkku ja tupla napit, näille saa laitettua toki sekuntimäärän puolen sekunnin tarkkuudella. Sit näppäin yhdistelmällä voi lukita sekunnit, ettei joku sotke niitä vahingossa. Myös laskuri on näille sinkulle ja tuplalle, itselle ei kovin tarpeellinen, mutta jos joku haluaa seurata omaa kulutustaan näin, se voi olla ihan näppärä.

DSC08412

DSC08411

DSC08410

Ja sit kuva myllystä takaa sekä yrityksiä kuvata jauhatuskarkeuden laatua. Karkein on suodatinkarkeutta, sit oma Aeropress (vastaa EK43 4,5) ja espresso.

DSC08543

DSC08666

DSC08665

DSC08668

Tässä tämä, paljon oli mielessä kun aloitin kirjoittamaa ja ihan varmasti kaikki ei ole tässä. Joten jos tulee jotain kysymyksiä tai ehdotuksia niin kommenttia tai s-postia vain peliin.

Kommenttia