Five Elephant, kolme kahvia

Posted: 11/11/2015 in Elämää, Espresso, kahvi, kahvila, paahtimo
Tags: , , , , , , ,

IMG_20151031_093628

Monesta paikasta (paahtimolta) olen kahvia ostanut, tai paikan päällä juonut. Five Elephant on ollut kauan esillä, ja kovassakin maineessa laatunsa vuoksi, siksi lähdin koittamaan näitä kahveja.

Vaikka tuolta tilatessa saattaa postarit olla hieman kovemmat kuin vanhoissa tutuissa, niin eivät ne päätä huimaavat olleet, tarkkaa summaa en nyt muista.

Hieman totutusta poiketen nämä pussit ovat kooltaan 284g eivätkä tuttuja 250g. Miinusta joutuu antamaan pussin sulkijan puuttumisesta, isoa miinusta, luulisi tuohon hintaan saavan kunnon pussinkin.

Kolme pussia, kaksi filtteriä ja yksi espresso.
Ensimmäiseksi otan esille Kenia KII AB:n.

Producers: Rungeto Cooperative
Harvest: January 2015
Origin: Kirinyaga District, Central Kenya
Growing Conditions: 1700-1900 mals in fertile red volcanic soil, surrounded by indigenous trees.
Botanical Variety: SL34 and SL34
Process: Pulped, then wet-fermented 48-72 hours, fully washed, soaked, then sun dried on African Beds for 7-8 days. The coffee is shipped and stored in 30kg vacuum packed boxes.
Flavor Description: Plum, pomerrgranite, like a good Old Fashioned

Tästä tuli arkikahvimme, menee aamusta iltaan, helposti tykättävä maku jota kestää putkeen kauemminkin.
Pehmeä, ryhdikäs ja aavistuksen hapokas. Uskallanko sanoa tätä Juhla Mokkamaiseksi, sillä erolla että tästä voi erottaa makuja, ihan positiivisella tavoin JM:ää lainaten.
Sinänsä tyypillinen kenialainen, että mehukkuus on tietyllä tapaa mukana, mutta tämän hypetys ja hinta ovat mielestäni liioiteltuja. Jos saisin edullisemmin tätä, saattaisin ostaa uudelleen.

Etiopian Bifdu Gudina oli näistä kahveista hintavin, mutta en ihmettele. Tässä kahvissa oli luonnetta, se meni Halloween juhlissa aika hyvin kaupaksi, eikä muutenkaan paria päivää kauemmin vanhentunut.

Producers: Oromia Coffee Farmers Cooperative Union and about 700 smallholders.
Harvest: December 2014-January 2015
Origin: Agaro, Kaffa, Ethiopia
Growing Conditions: 1950-2150 m.s.l. in volcanic soil rich in minerals and nitrogen. Coffee is grown in wild forests and semi-wild forests.
Botanical Variety: Ethiopian Heirloom. Improved varietals and native coffee of forest origin. 
Process: The coffee is hand picked by the farmers and their families. After delivering the coffee to the mill it is de-pulped and mechanically de-mucilaged. The parchment is soaked for 24-36 hours before it is graded in washing channels into two grades and then soaked again for 12-24 hours.  The coffee is then dried on African elevated drying beds for 10-15 days. Parchment is continuously sorted during drying to eliminate defects. The coffee is shipped and stored in grain pro bags.
Flavor Description:  Floral notes of Magnolia with citric acidity, plum sweetness and a spicy finish.

Samalla makea ja sitrusmaisen hapokas, lopussa tosiaan tuo spicy vivahde (niin oudolta kuin se vaikuttaakin). Hämmästelin tätä jo ensi kupissa jonka aeropressasin, mietin olinko syönyt jotain mikä sekoittaisi kahvin maun suussani.

Muuallakin on Bifdu Gudinaa myynnissä, mutta ovatko samaa luokkaa? Ensi kerralla kun jostain osuu kohdalle, taidan ottaa riskin ja kokeilla,

Viimeiseksi jää espresso, näitä en ole yleensä sekoittanut samaan postaukseen filtterien kanssa, mutta nyt otan.

Guatemala, La Dulce Memoria.

Lot Size: 24 bags
Producer: Marvin Morales
Harvest: Early March 2015
Origin: Huehuetenango, Guatemala
Growing Conditions: 1775 – 1875mals
Botanical Variety: Red Bourbon, (85%)Caturra (15%)
Process: Wet de-pulping, wet milling and sun driedon patios
Flavor Description:  Tropical fruit with notes of sweet peach & chocolate. A well structured mouthfeel with orange acidity.

Normaalisti olen juonut hieman tiukempia espresso ja (joita ei kai enää espressoiksi voisi kutsuakkaan), tämän kanssa tein poikkeuksen.
Alkuun tein vahingossa 18g -> 38g juoman, mutta miellyin makuun, eikä kahvan kakustakaan tullut roiskeita uuttaessa.
Hyvin tuli sweet peach esiin ja varsinkin lopussa jäi kielelle tuo appelsiinimainen maku pyörimään. Koitin melkein ristrettoa, mutta siinä ei enää maku toiminut yhtä kivasti.

Maidon kanssa tämä on mielestäni vähän niin ja näin, Latte ssa toki menee, mutta kun  juon mieluummin cappuccinoja niin siinä tämä ei mielestäni ollut ihan ykkösvalinta.

Kaiken kaikkiaan jäi ihan hyvä maku viideltä elefantilta, mutta enpä tiedä tilaanko yksin lisää. Jos tulee asiaa Berliiniin, niin silloin on pakko poiketa tuolla.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s