Makujen tekemistä ja maistamista

Posted: 14/01/2015 in aeropress, kahvi
Tags: , , , , ,

Aeropress väärinpäin, eli inverted method.
Sinne puntaroin 17,5g papuja myllyn kautta, ja kaadan vedenkeittimestä kuumaa vettä (89ºC) 245g kannun kautta perään.
Samalla käynnistän sekkarin, ja sekoitan heti alkuun vähän, eli n.15s, bambutikulla, sellaisella lattealla joka on peukalon levyinen leveästä päästään.
40s kohdilla sekoittelen vielä hieman, kiinnitän kansiosan paikalleen jossa on huuhdeltu paperifiltteri.
55s ja kääntö kahvikupin päälle, siinä pyöräytän ikään kuin pystyakselin ympäri reippaasti saaden kierteen putkeen aikaan. Sit minuutin kohdalla painan männän alas, se ottaa tasaisella painamisella 30s.
Siinä se sitten on, ellei mietitä tavaroiden pesua ja takaisin laittelua.

Nyt papuna on Has Bean Coffeelta Guatemalalaista.
Speksit
Farmi: Finca San Sebastian
Prosessointi: Pulped Natural
Lajike: Bourbon
Kaupunki: San Miguel Dueñas, Sacatepéquez
Alue: Antigua, Guatemala
Farmin koko: 420 Hectares
Fallas Family on sata vuotta ja neljässä polvessa tätä farmia omistanut ja siellä kahvia viljelleet.

Guatemala
Guatemalan pavut
Omassa kupissa tuo kahvi sitten näyttäytyi semikirkkaana, makeana. Mutta kokonaan ilman hapokkuutta, ellei joku keksi millä maitosuklaasta sellaista maistaisi. Jep jep, maitosuklaa, kermaisine jälkimakuineen tuosta jäi muistiinpanoihin ja tuoreeseen muistiin.

Ei se yhteen papupussiin jäänyt tuo maistelu, vaan seuraavaksi Has Bean Coffeen Costa Ricalainen esiin.
Speksit
Farmi: Finca Arbar El Oasis
Prosessointi: Red Honey
Lajike: Caturra
Viljelijä: Carlos Arrieta
Kaupunki: Lourdes De Naranjo
Alue: Western Valley
Tämä kiinnosti oikeastaan makuviittauksistaan, niistä päätin jo ottaa pussin tätä, myöhemmin sitten luin farmista ja omistajaperheestä jne. Linkki .

Costa Rica
Costa Rican pavut
Sit sama käsittely aeropressillä, ja kupista maistui heti persikka ja ananas esiin, ei oikeastaan muuta. Nuo kaksi makua taistelivat keskenään, ja kupin viilentyessä voi olettaakkin et persikka jäi voittajaksi. Niiden välinen makeus ja hapokkuus kirkkaassa kupissa takasivat päiväkahvini, pirteä esitys Has Beanilta.

Sit jos joku miettii tuota omaa kahvin ja veden kontaktiaikaani ja papujen määrää yms. laitan kuvan purujen karkeudesta. Myös pyöräytykseni vaikutuksesta loppu kumpuun joka jää filtterin päälle, painaminen on kevyempää kun kahvi pääsee virtaamalla alas (tämä voi jakaa mielipiteitä, mut tämä on vahva IMO).

karkeus
purukumpu

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s