Kahvinharrastajan elämää

Posted: 23/11/2014 in Elämää, Espresso, kahvi, kahvila, kulttuuri
Tags: ,

14025484487_32e3776b6a_bSilloin joskus kun kahvia aloin juomaan, oli siinä paljon sokeria ja maitoa mukana. Kun tuli vähän enemmän ikää niin sokeri jäi, mutta maito pysyi kuitenkin. Oli oikeastaan sama mitä kahvia sitä tuli juotua, mutta jossain vaiheessa oli jo siinä pisteessä että sitä oli saatava. Sitten alkoi jo mustanakin uppoamaan, kunhan sitä nyt oli. Hätätapauksissa muistan joskus tehneeni wc-paperista filtteriä, lämmittäneeni mikrossa pannuun jääneet herkut jne.

Sit pannukahvia sain eräällä kaverilla aina, ni rupes kiinnittämään jo hieman huomiota makuunkin. Joillain kavereilla ja huoltsikoilla oli aika isojakin eroja, ekana mietti sitä kahvimerkkiä, onks se Pirkkaa/Saludoa vai Pressaa/JuhlaMokkaa joku muu mikä.
Counter Striken mättämis (sellainen räiskimispeli) aikana tuli kaverin kanssa juotua päivässä helposti pari/kolme pannullista, isoa kauhaa toisin sanoen.

hyvin luistaa pulkka

En muista et olisin koskaan maistanut silloin espressoa, saati juonut jotain eliittijuomaa Cafe Lattea. Mutta Ranskasta oli tuttu Cafe au lait (puolet kahvia, puolet kuumaa maitoa), sillä nortsi kahvi oli mielestäni pahaa siellä.

Käännekohta tuli aikalailla silloin jouluna 2009, sain lahjaksi OBH Nordican kirkuvan punaisen thermoblock keittimen,
Inssinä en malttanut olla laittamatta sitä toimimaan. Olikin helpommin sanottu kuin tehty, sillä kaupasta kun haki espressokahvia, niin ei siitä piru tullut millään juotavaa. Sit nettiä jonkin verran selailleena, ja eri kaupan merkkejä jo testanneena, oli ehkä fiksuin temppuni ikinä… Myllyn osto! Se oli käytetty Krups GVX-242, irtosi foorumilta kahdella kympillä. Pienten vastoinkäymisten kautta sillä sai jo koriin oikean määrän purua, sen tampattua kasaan ja sit kuppiin tulikin jo ihan erilainen elämys. Ne silloisista pavuista tehdyt oli varmaan parhaita espressoja koskaan, ennen kuin sai käsiinsä tuoreempia papuja, ja maistettua paahtimomyymälässä kunnon tuplashottia sekä cappuccinoa.
Tuli paahtamistakin kokeiltua, mut jäi sinne kokeiluasteelle, ihan juotavaa sain aikaseksi mm. popcorn koneella paahtaessa. Se Princess merkkinen kone meinas muuten tappaa meikän, sylkäs papujen roskat silmille ja alkoi sulaa syliin, en partsilla heti ylttänyt johtoonkaan et olisin sen repäissyt seinästä, semmoinen savustuskoppi tuli silloin partsista.
Eikä kerta tai kaks kun jotain harrastuksen parissa sattuu ja tapahtuu, pahin on vissiin palovamma vasemmassa kädessä. Vaahdottelin liian kuumaksi kerran kannun ja se pääsi lepäämään kättä vasten, 8cmx3cm pätkä auki, sitä puoli vuotta hoidettiin kuntoon, akupunktioita jne.

Siitä se sit kaiketi lähti. Oli kohta jo eri keittimiä vuorostaan pöydällä, uusia myllyjä tuli sisään ja vanhoja myytiin samaa tahtia ulos. Tietoa ammensin kuin hullu netistä, tilailin eri paahtimoilta kahvia kotimaasta kuin ulkomailtakin, siirryin jo aika nopeasti pelkästään espressopohjaisista juomista filtterikahviin. 2012 oli Gastromessuilla oli Aeropressin ensimmäiset SM-skabat, sieltä irtosi ihan yllärinä voitto ja MM-kisat olikin Portlandissa Oregonissa, mentiin koko perhe paikalle.

Messut

Nykyään on Rocketin R58, tuplaboileri keitin, irroitettava PID, vesiliitäntä, rotaatiopumppu, E61 gruppo yms. Myllynä Mazzer Mini e (b) ja filtterille Mahlkönig Vario. Sit sellaista oheiskamaa on kuksasta aina cuppinglusikkaan, keitinkamaa on melkein kaikkea kokeiltu ja omistettu, mitään järkky kalliita nyt ei ole hankittu järkisyistä.

Jossain välissä sitä tuntui, et kun meni vieraille kahville, siellä oltiin vähän varuillaan. Kelpaakohan sille meidän kahvit?
Kyllä kahvi uppoaa, ei se aina herkkua ole, mut usein suomessa kuitenkin juotavaa. Varsinkin jos keittäjällä on puhdas ja siisti keitin, se on jo puoli ruokaa.Ja kyllä, voin juoda vaikka teetäkin.

Aika alkuajoista tuli jo blogikin aloitettua, tämä ennen muksun syntymää, kohta kasassa 500postausta, lukukertoja jotain 54000, ihan mukavasti siihen nähden miten on viime aikoina (parin vuoden sisällä) laiskistunut postaus ahkeruus.

Kahvirutiini on tällä päivämäärällä seuraavaa:
Aamulla jauhan kahdelle suodatinkahvit, ne joko keittimeen tai käsin dripattuna Hario V60:lla. Sit päivällä lisää suodatinkahvia, paitsi jos käydään sellaisessa kahvilassa jossa kelpaa ottaa cappuccinonkin.
Iltakahvit on käsin dripattuna, ja joko ennen tai jälkeen yks tuplaespresso/cappuccino.
Näin kun mietiskelen, niin on menty jostain kesästä saakka.
Kulutus on kilo/kk luokkaa, marginaali on +/-200g.

Pikkumies ei tykkää kahvista, mut leikkii sen tekemistä. En siis ihan heitä hukkaan tämän tulevan maailmanluokan baristaksi kasvamista, en tietenkään elä lapseni kautta, en… Kai.

IMG_20141123_185420~2

IMG_20141123_165422

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s