Hetkinen, kahvissani on Umamia

Posted: 05/02/2014 in aeropress, kahvi, kahvila
Tags: , , , , ,

pavut ja pussi
Bolivialaisia kahveja odotellessa vetäisen nopean katsauksen yhteen Guatemalalaiseen kahviin. Taannoin kahviviikolla Kaffalla oli juttua Burundista ja sieltä tulevien kahvien maistelua (kirjoitus sieltä täällä), tuli samalla käynnillä ostettua pussi täydennykseksi.

Guatemala – La Patrona, pacamara.
Oikeastaan pussi tarttui sen takia mukaan, kun takaetiketistä luin seuraavaa:
“Kahvin on pehmeän tasapainoista ja täyteläistä. Tuoksussa on sopivassa suhteessa kukkaisuutta ja toffeeta.
Hapokkuus on matalaa, kevyen sitruunaista.
Umamin ja paahdetun mantelin vivahteet pysyvät mukana koko kupillisen ajan.
100% Guatemala, La Patrona, Pacamara.
Prosessointi: Washed, Sun dried.
Kasvukorkeus: 1350 – 1980 m.
Paahtoaste: 2,5/5 Täyteläisyys: 3/5 Hedelmäisyys: 2/5.”

Eli sivistyksessäni oli aukko, ja olikin pakko kysäistä paikan päällä miltä tämä oikeastaan maistuu, nimittäin “umami” ei juuri soitellut kelloja.
Kelpo kahviksi tätä sanottiin, ja niin se oli otettava testiin.

Wikipedia sanoo Umamista:
“Umami on yksi ihmisen aistimasta viidestä perusmausta makean, suolaisen, happaman ja karvaan ohella. Umamia sanotaan esiintyvän esimerkiksi arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa, joissain juustoissa, soijakastikkeessa ja hyvin kypsyneessä tomaatissa sekä maustamattomassa lihassa. Umami on japania, 旨味, ja se tarkoittaa suomeksi likimain “herkullinen maku” tai “miellyttävä, ruokahalua herättävä maku” ja sen määritteli perusmauksi ensimmäistä kertaa japanilainen Kikunae Ikeda vuonna 1908″

Niin ja googlen kuvahaulla tajusin, että se maistetaan keskiosalla kieltä. En kyllä muistaisi että aikoinani koulussa tälläistä oli, no ehkä nyt on.

Tämä on toiminut niin mokkamasterin kautta, kuin aeropressilläkin. Iso bonus, että tuo jännä hapokkuus pysyy mukana hienostuneen maltillisena näillä molemmilla tavoilla.

ap

Siltikin, lähdin lusikka kourassa lähestymään aeropressin kanssa tätä umamin vivahdetta.
Sellainen hatusta vedetty 16g/210g/92C 1min steep 30s press, inverted, toimi oikein hyvin.

Maussa itse laitoin merkille sitrusmaisen hapokkuuden, sellaistan jotain hennon sitruunan ja klementiinin välimaastosta, miellyttävän kirkas kuppi, maku pysyi koko ajan kyydissä, mutta olisin ehkäpä kaivannut jotain jälkimakuun.

muki ja lusikka

Eniveis, pitkästä aikaa Kaffan pussi, kelpaa tarjota vieraillekkin. Saatan ostaa uudelleenkin.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s