Kahvia maistissa

Posted: 08/10/2013 in aeropress, Espresso, kahvi
Tags: , , , , ,

filtterit

Tuli tilaus kotiin kannettuna, Squaremilecoffee:lta (joka muuten uudistanut webshoppinsa).

3pussia, kaks filtteriä ja yks espresso.

Filtterit äsken maistettuna aeropressillä, 15,5g purua/ 225g vettä 87C/ 1min steep ja 30spress, molemmille sama.

aeropress inverted

Makutuomiot:
Genesis Naranjo [Costa Rica]
Oscar Mendezin tilalta Villalobos & Typica lajiketta Yellow Honey prosessoituna (katso alempaa tästä).

Odotettavissa kuuluisi olla:
“…abundance of sweetness with notes of caramel custard, caramel fudge, brown sugar, nectarines and red apples. It has a refined caramelized grapefuit acidity.”

Maistelin kupin pohjaan asti tästä makua, kun oli vaikea saada eriteltyä kokonaismakua. Sit luin notes:it ja heti tuntui tulevan varsinkin brown sugar ja fudge esille, ja sai se vaikeasti kuvailtava hapokkuuskin adjektiivinsä. Hapokkuus oli pehmeä ja samalla makeanlainen, aikas uus juttu itelle, positiivinen kyllä. Suuntuntuma oli pehmeä, makea ja hintsun marjaisa. Jälkimaku ei kovin kauaa viipynyt suussa, muttei heti hälvennytkään, aika semi.

Tuo Yellow Honey prosessointi on käsitykseni mukaan (mm. täältä ja täältä luettuna) semi-washed, ja kuten honey prosessissa, siihen jätetään 10-50% mucilagea pinnalle kun papu jätetään kuivumaan. Jos määrä olisi taas 50-100% niin puhuttaisiin Red Honeysta ja 100% Black Honeysta.

coffeeberry  sm_mucilage
HoneysCR

Tästä nyt ei ollut tarkoitus aloittaa, vaan pysytellä kahveissa, mutta mainitsin kuitenkin koska oli yksi valintaani kohdistunut kohta webshopissa kun tätä kahvia katselin.

Sitten oli seuraavana makutestissä
San Jose Jinotega [Nicaragua]
Erwin Mierisch:n tilalta Dry fermentoitu, joka taas on wikipediassa kerrottu näin:
“…Fermentation can be done with extra water or, in “Dry Fermentation”, in the fruit’s own juices only.” siitä suomentelemaan, ehkä jätän noin kuulostaa fiksummalta.

Papua on kahta lajiketta, 75% Red Catuai ja 25% Java:a.

Odotettavissa:
“Leading with crisp green apple acidity this is quickly followed by a vanilla and toffee sweetness. This coffee is well balanced and super sweet.”

Heti ponnahti tuon vihreän omenan hapokkuus käväisemään, sit pehmeni suussa vaniljalle ominaisesti. Toffeeta sain vasta kun annoin kahvin jäähtyä tovin, silloin ei kyl enää hapokkuutta ollut enää niinkään kuvassa.

Jälkimaku oli aiempaa pidempi, mille annan arvoa.

lusikassa

Tässä kaksi toimivaa kahvia, vielä on edessä espresson testailut.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s