Makutestissä: Kaffa, Etiopia Hunkute

Posted: 10/08/2013 in aeropress, Elämää, kahvi, kahvila, V60
Tags: , , , , , ,

Kun kusti ei tuonut perjantaina papuja, oli hyvä syy poiketa Kaffalta hakemassa hätätäydennystä.
Kuulin siellä olevan Etiopialasta Hunkutea, joka oli kerännyt kehuja ainakin TurunKahviPaahtimon (TKP) paahtamana.

etu
Kyseessä on kahvi, joka kasvaa Sidamon alueella [Dalle, Sidama], järkky korkealla, n.1900-2000m merenpinnasta. Papu on Etiopialaista paikallista typica lajiketta, tässä tapauksessa Sidamo tyyppiä. Lajike on tunnettu puhtaudesta, kukkaisuudesta, ja sitrusmaisesta hapokkuudestaan. Pesty [washed] menetelmällä on saatu papuun omalaatuinen punaisten marjojen maku. Ja Hunkutessa on kyse just tästä.
Tämä ja enemmän on luettavissa Nordic Approachin sivuilta.

Pientä hajua missä Etiopiassa on mitäkin

Pientä hajua missä Etiopiassa on mitäkin

Kaffa on maistanut paahtonsa, ja kirjoittanut takalappuun kuvauksen:

“Kahvin tuoksussa on kukkaisuutta että sitrushedelmää. Maultaan Hunkute on hyvin makea sekä hienostuneen kevyt. Herkullisen mehukkaasta ja vivahteikkaasta mausta voi tunnistaa aprikoosia, jasmiinin kukkaa, punaisia marjoja sekä limettiä”.
Paahtoaste saa 2/5, täyteläisyys 2/5 ja hedelmäisyys 4/5.

taka
Okei, eli kun avaan pussin ja alan tästä kahvia nyt tekemään, tiedän mihin tähtään. Kuulostaa ainakin näin pirun hyvälle, mahdanko onnistua tän makujen esiin kaivelussa.

Pussin avatessa kiinnitin huomiota pavun kokoon, kovin pieniltä tuntuivat. Olen tottunut viimeaikoina isompiin.
Sen mitä haistaa pystyin, niin jotain kukkaismaista irtosi, sekä ehkä limeen tuoksua(?). Olen turkasen huono tuoksuja erottelemaan.

Pavut

Aseet esiin ja sotaan!

Ensin Aeropress ja testin vetäjänä normiksi jo asettunut 15g/210g/88C inverted 1min steep, 30s press, puolen välin ja alun sekoitus.

AP

Maku on pehmeä, makea, puolitäyteläinen, hivenen marjaisa, hillityn hapokas ja… jälkimakuna mukava lime, tätä en ole aikoihin saanut kahveistani irti. Mukava, kiva yms.

Jos sit kokeilisi miltä tämä maistuu kun sen drippaa V60 Hariolla.
Sille tutut speksit olis: 16g/210g/91C 30s bloom, 3min total.

bloom

bloom

Tämä oli paljon marjaisampi ja hapokkaampi kuppi, heti alkuun sai tuntuman aprikoosintapaisesta ja limestä kimpassa. Hapokkuus ei ollut yliammuttu, tuplaten kuitenkin mitä aeropressillä sain.

Oikein näpsäkästi meni uuttokin, joskin ihmettelin bloomissa (kuvassa), kun keko ei ns.hengittänyt vaikka paahto on 4vrk tuoretta. Olen tottunut näkemään enemmän ilmettä keossa kuin äsken. Ehkä kaadoin jotenkin hassusti, jää se ensi kertaan.

Enempää en taida kokeilla, jo näillä kahdella tavalla sai hyvät kupilliset aikaseksi, ilman ihmeempiä säätöjä.

Oikein miellyttävän makuinen papunen, näin kaiken kaikkiaan, ei turhaan oltu kehuttu. Sellainen limenmakuinen kahvi, sopivasti hapokas ja marjaisa.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s