Cuppingia kotona

Posted: 20/07/2013 in kahvi, Valokuvaus
Tags: , , ,

VAIKKA, eilen oltiin leffassa ja muksu mummilassa yökylässä, tänään katsomassa Tall Ship Races laivojen lähtöä. Niin kirjoitan täysin kahviaiheisen postauksen. Pari kuvaa mukaan selventämään kirjoittajan haparoivaa tarinointia, kuten ennenkin. Tästä se lähtee, penkeistä kiinni…

Baked Beanz
Nyt on koticuppingin aika. Hasbeanin vuoden seitsemäs ns.spessu papu (aiempia joista olen kirjoittanut ovat olleet mm.Back To The Future ja Don’t Panic).
Ideana on sama papu [El Salvador Finca Argentina Guachapilin Pulped Natural], joka on paahdettu kahdella eri tavalla, hitaasti 15min, ja tämä siis tuossa tinapurkissa. Sitten 7min paahto, joka pussissa jonka kyljessä paahtoleivän kuva.
Pidempään paahdetussa kuuluisi maistua “full of body and mouthfeel, but lacking in a little sweetness, clarity, and acidity”, ja sit taas lyhyemmässä paahdossa “This will be lacking a little body and mouthfeel, but be full of sweetness and acidity.”.
Näitä sitten erikseen maistelemaan, ja sekoitettuna yhteen.

Pussi ja Purkki
Homman ideahan on sinänsä helppo, pavut vain 12g vähän alle pressokarkeuteen, sit kuppiin ja perään 200g n.97ºC vettä. Sitten 4min päästä painetaan lusikalla massasta läpi (tehdään break), ja siivotaan kahdella lusikalla suurin osa puruista pois kupista (clean). Annetaan siinä seistä ja viilentyä sen verran, ettei suutansa polta kun alkaa ryystää cuppinglusikalla, joka on normaalilusikkaa aavistuksen syvempi. Näin olen ainakin itse asian ymmärtänyt, mutta toki siitä voidaan olla muutakin mieltä, määristä ja asteista yms. niistä kiinnostuneiden kannattaa lukaista Jim Sevenin (Hoffmannin) blogista seuraava postaus “Cupping Protocols And Extraction“.

Okei, omat kupit valmiina ja sinne purut ja vedet, breakki ja putsaus. Kevyt odottelu ja maistelemaan. Odottavan aika on muuten harvinaisen pitkä… Tässä samalla tätä juttua kirjoittelen, ikään kuin kahta kärpästä mätkis samaan aikaan.

uuttumassa
Lyhyemmässä tuli nopeasti esille greippimäinen hapokkuus, kupin puhtaus, mut makeutta oli vaikeaa havaita. Jälkimaku jäi lyhyeksi, ei paha mutta jotain jäi kaipailemaan.
Pidemmässä paahdossa taas kupissa oli tuhti runko, valtaisa kermatoffeemainen, voimainen maku joka kääntyy loppuun karamellimäiseksi. Ja jälkimaku viipyy suussa pitkään, ehkä aavistuksen liiankin raju kuppi, täyteläinen.
Oi jospa vain osaisin tarkemmin kuvailla, miltä maistuu, sellaisilla ns.oikeilla sanoilla. Tämä nyt on eräänlaista hakemista sinne päin.

Lopuksi kun nämä yhdistetään kuuluisi maun olla “When mixed together expect a complex blend that is balanced, with a big body, and a controlled and balanced sweetness of milk chocolate and white grape.”
Sitä siis seuraavaksi tehtailemaan, ja eikun puolet toista ja puolet toista.

yhdessä
Hmm, no tämä menis seuraavanlaisesti; tasapainoinen, tuhti runko, karamellimäinen, mukava suklainen jälkimaku. Loppupeleissä siis aika tavis kuppi, ei tuonut mitään erikoista mukanaan, vaikka hain tuota greippiä, niin en sitä kyllä saanut.
Eli ihan fifty-fiftynä en tätä joisi, mieluummin sitten etsisin kultaista keskitietä, tai vielä ennemmin joisin nämä erikseen.

Voisi kuvitella että pavuissa olisi selkeitä eroja pintapuolisesti, tai ennakkokäsitykseni olivat näin, mutta ei se ihan niin mennytkään. Sanoppa nyt näistä kuvista kumpi on kumpi, lunttaamatta vastausta kuvien alta.

pavut1
pavut2

Niin, tuo ylempi kuva on sitä mitä oli purkissa, eli pidempään paahdettua, ja alempi sit paahtoleivänkuvapussista otettua.

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s