Espressoa. Miten sitä lähtisi juomaan?

Posted: 26/02/2013 in cappuccino, Elämää, Espresso, kahvi, kulttuuri, Latte, Rocket, Valokuvaus, Video
Tags: , , ,

Jos et ole tutustunut espressopohjaisiin juomiin, tai itse espresso on vielä maistamatta/tutustumatta, niin se kannattaa hoidattaa kuntoon. Mieluiten sillein hissukseen ajautuen, sillä moni saattaa menettää paljon, jos/kun espresso maistuukin “pahalle”, niin eihän sitä halua enää sitä juoda.
Jutun juju onkin siihen ns. vihkiytyminen. Jokin polku kannattaa käydä siihen, josta itse aiheeseen.

shottilasi

Viskien ystävätkään tuskin ovat sitä suoraan alkaneet oppia juomaan, luultavasti pohjilla on olutta tai vastaavaa, jolla on lähdetty opin tielle (jos nyt näin voi sanoa).

Twitterissä @homebarista eli Dan Kehn (home-barista.com sivuston “isä”) heitti idean ilmaan, ja vastauksia siihen tuli monia.

Itse olen @cbtacy a.k.a Chris Tacy:n kanssa samaa mieltä, hän twiittasi “2 tracks. Latte, capp, mach, espresso. Americano w/sugar, espresso w/sugar, espresso. (depending on current consumption)”

Dani Kehnin ehdotus oli “I am thinking progression of latte, cortado, Americano, straight espresso w/sugar.”

Krikiittiä tuli cappuccinon skippaamisesta, mutta myöhemmässä twiitissä tuli video, jossa espressolle tuntematon maistaa näitä juomia järjestyksessä (olisi tullu cappuccinon kanssa liian pitkä pätkä, ja espressoa ei tarjottu sokerin kera).

Linkki videoon n.12½min “Newbie Introduction to Espresso – Taste Appreciation “

Jatko-osa tähän videoon on jo tullut, “Newbie Introduction to Espresso – Barista Mechanics” AKA “Really, it’s not that hard”.

Chris Tacyn ehdotus: Latte, cappuccino, macchiato, espresso. On mielestäni bueno, lisäisin vielä tuohon et cappuccino -> dry cappuccino, näiden kahden ero on maidossa ja arvatenkin tässä niin kutsutussa jälkimmäisessä tummassa cappuccinossa sitä on vähemmän.

Askeleet menisivät mielestäni näin tasaisemmin, maidon määrään katsoen. Caffè Latte n.2dl, Dry cappuccino n.9cl, caffé macchiatossa maitoa taas on espresson kanssa suhteessa 1:1 (maito on vaahdotettua, mutta jos siihen käyttääkin kuumaa maitoa, on silloin kyseessä “cortado”).

postausta varten yritys tehdä jotenkin hieno artti, sivuun meni, ja sotkuks

postausta varten yritys tehdä jotenkin hieno artti cappuccinoon, sivuun meni, ja sotkuks

Videolla Newbie maistaa Lattea, ja arvatenkin ihastuu siihen. Cappuccinon kanssa uskon monen jopa jäävän tälle asteelle, tästä kun jo pystyy hienosti maistamaan alla olevaa espressoa.

Sitten itse espressoon. Alkuun suosin kokeilla jotain suklaisia ei kovin hapokkaista, tai tarkemmin kelattuna, mielellään ei ollenkaan hapokkaita shotteja. Saattaa olla aluksi helpommin sippailtavaa, ja mielekkäämpää, kuin jokin hedelmäinen ja hapokas shotti.

Jirmiwachu noro

Jirmiwachu noro

Tästä olen muutamaan kertaan jo kirjoittanut, mutta kerrataan vielä. Eli Square Mile Coffee:n Jirmiwachu espressona, kuvaus kuuluu seuraavasti (ei, en lähde suomentelemaan, kuulostaa paremmalta lontooksi):
“This is a great espresso with tonnes of fruit and fun. Aromatics of strawberry bubblegum mix with flavours of pineapple, melon, berry, cherry and florals. In milk think strawberry milkshake.”

Haluaisin muiltakin ehdotuksia kommenttien muodossa siitä, miten kannattais ajaa ihmisiä maistelemaan espressoja. Varmaan on sata ja kaks variaatiota, jotka toimisivat hyvin, mutta en vain ole kelannut sitä vaihtoehtoa.

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s