Papuna: Jirmiwachu Espresso | Square Mile Coffee

Posted: 22/02/2013 in cappuccino, Espresso, kahvi, Latte, Rocket, VST
Tags: , , , ,

Pussi otsikon mukaista espressopapua, josta ensin juttua ja kuvat lopuksi.

Kevyesti kerrottuna “hätäisimmille”: Hedelmäinen, marjainen ja makea esso, josta etsin parasta shottia itselleni. Tämä on toinen kerta saman kahvin kanssa, mutta nyt eri keitin alla.

Sitten sitä tarkempaa tarinaa…
SqM:n sivuilta webshopista kahvin kohdalla lukee tarkemmin kaikkea, on pdf:ää ja muuta, muutamia asioita sieltä poimien, ettei tarvitse muiden kahlata sieltä läpi, niin poimin itseäni kiinnostavia asioita esille seuraavasti:

Natural prosessoitu Jirmiwachun “asemalla” pienessä Oromian kaupungissa Toressa, n.30km Yirga Cheffestä (itselleni Yirgan alueelta tulevat kahvit yleensä tarkoittavat hyviä, laadukkaita ja eritoten hedelmäisiä/marjaisia ja makeita makuja).

Suora lainaus “This is a great espresso with tonnes of fruit and fun. Aromatics of strawberry bubblegum mix with flavours of pineapple, melon, berry, cherry and florals. In milk think strawberry milkshake.”

Olin tilannut tätä kerran aiemminkin, mutta silloin oli kaksi konetta kotona, Gaggia baby ja Elektran vipu. Nyt asteen, sanoisiko järeämpi, Rocket R58 ja VST-sihti apuna selvittämään pavun makuja.

Muistan painineeni tämän kanssa saamatta kunnollista tulosta, nyt kuitenkin halusin uuden yrityksen tämän kanssa.

Asteet koneeseen, PID:n asetuksista 108°C joka SCACE:n taulukon mukaan katsottuna grupossa olisi 95.3°C, ja 107°C on 94.6°C, tällä välillä siis taivalsin, sillä mittarista katsottuna uuton aikana boilerin asteet putosivat 108°C-106°C. Mut se siitä, totesin tämän olevan paras pitää, ja kiinnitin enempi huomiota saadakseni myllyn karkeuden kohdilleen.

Punnitsin aluksi 19g ja siitä sain aivan liian nopeasti ulos juomat, vaikka Kaffan Latte pavulle just tämä karkeus oli ollut nappi, eikä paahtopäivissä ole kuin kaksi päivää eroa (niin ne eri pavut hassuttaa). Ei kun säätämään, kunnes 19g:llä sain ulos 45g espressoa, ja maku oli selkeä, mutta jotain jäin kaipaamaan, joten säätöä kireämmälle. 18g purua ja valmista juomaa tuli 24.5g, siinä se, maku oli just eikä melkein hedelmäananasmarjamansikkapurkkashotti, olinpa tyytyväinen. Elektralla onnistuin muisteluideni mukaan saamaan hieman samanlaisen, mutta toistettavuus ei toiminut, tällä kertaa toimi, sillä tein seuraavana päivänäkin samanlaisia shotteja pari kappaletta.

Kun kerran olin espressona maistanut nyt tämän, ja jopa sen verran tyytyväinen että ajattelin lähteä jopa kirjoittamaan siitä, niin teinpä sitten cappuccinotkin ja kamera mukana leikitellessä. Cappuccinossa käytin Valion punaista 3% maitoa, ja sen vaahdottelun kanssa kokeilin latte- ja cappuccinovaahtoa, josta jälkimmäinen on hieman “tuhdimmaksi” höyrytettyä.
Lattena ei mielestäni oikein toiminut, syy lienee itsessäni, joko latasin huonot essot pohjille tai vaahdotus kusas jotenkin, mutta niin valjun makuista joka oli aivan basic latte (en osannut sanoa siitä mitään).
Cappuccinona tässä kävi niin kuin oli kirjoitettukkin, eli mansikanmakua pukkasi maidon mukaan. Tai sitten, ehkä kuvittelin vain sen mansikaksi koska luin niin, mutta joka tapauksessa jokin sen tapainen siinä oli selkeästi mukana.

Pari-kolme kertaa kävi oudot; kun olin jauhanut ja pikkuhaarukalla hieman tasoitellut pinnan, tampannut sileäksi, teen yleensä nopean käännön erään kulhon päällä pudottaen mahdolliset pintapurut pois kyydistä. Niin nyt putosikin koko damn purukakku, sitä sit iloisin mielin kasaamaan takaisin kyytiin ja koneeseen.

Ostaisinko uudelleen? Enpä tiedä, mielestäni olen tätä nyt jo juonut jonkin aikaa, vastaus on ehdottomasti EHKÄ.

valutus

valutus

espresso

espresso

steam

steam

maitoa pyörimään

maitoa pyörimään

kaatoa

kaatoa

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s