Maistelussa: Square Mile – Deri Kochi Sidamo

Posted: 18/12/2012 in aeropress, Elämää, kahvi, kulttuuri
Tags: , , , , ,

Kahvi on Square Mile Coffeen sivuilta luettuna peräisin Etiopian Deri Kochin pesuasemalta, josta siis luonnollisesti nimikin siis tulee. Marjat käsitellään fully washed eli voitaisiin kääntää pesumenetelmäksi.
Kyseisestä pesuasemaa käyttää 500 paikallista tilallista. Marjat ovat sekaisia alkuperäislajikkeita 1950-2000 masl korkeudesta poimittuja, tämä antaa loppupeleissä kupille kirkkaan, puhtaan ja monitahoisen profiilin.

Pussi ja Aeropress

Pesuasemalla käytetään sadevettä marjojen käsittelyyn, jossa niistä poistetaan marjasta “lihat”, niin että jäljelle jää vain papu. Papujen kuivaus tapahtuu myös Deri Kochin asemalla sijaitsevilla kuivauspedeillä, josta ne sitten jatkavat matkaansa loppukäsittelyyn ja lähetykseen Addis Abebaan (Etiopian pääkaupunki, joka amharaksi tarkoittaa myös “uutta kukkaa”).
Deri Kochin kuivauspediltä
DSC_0556
Deri Kochi käsittelee vuosittain 80-100tonnia papua eteenpäin, sijainniltaan se on Yirgacheffen ja Hageremaryamen välissä, joten poimijat ovat Kebel woredan aluulta.

Kertoiko tämä paljoa? No ei varmastikkaan hirveästi, mutta on mukava tietää mistä juomansa kahvi on tullut, ja mikä sen matka on ollut, oppii antamaan hieman arvoa kokonaisprosessille.

Laiton tätä jälleen aamulla aeropressiin, testailin ensialkuun maukkainta kuppia ennen kuin läksin tekemään siitä ns.kokonaista kuppia. Kokeilin 14g, 15,5g ja 17g purua 220g vettä ja 94astetta, maku kääntyi selkeästi 14g:n puoleen, joten seuraavaksi kokeilin sillä sit 84 ja 94 asteisina, koko ajan käyttäen 1:30 steeppiä ja 30s pressiä.
Päädyin käyttämään 87asteista vettä, sitä joinkin sitten pari kupillista.

Reseptini siis: 220g 87C vettä, 14g kahvia, 1:30 sekoitus alussa, 30s pressi, inverted (AP ylösalaisin).

Kuppia SqM:n sivuilla kuvaillaan näin: “kupista löydät runsaasti hedelmiä ja kukkaisuutta. Ensin on havaittavissa aprikoosia, vadelmia ja kuivattuja karpaloita, myös sekä laventelia ja bergamottia. Viimeistely on suloinen, sokeroidun sitruunan täysi suutuntuma”

Kuulostaa ja maistuu hyvältä, ehken osaa ihan kaikkea maistaa näistä, mutta monta näistä allekirjoitan.

Ajattelin kerrankin ottaa aiheeksi ihan puhtaasti juomani kahvin postauksen aiheeksi. Näitä tulee jatkossakin aika ajoin eteen, jos löydän jotain tälläistä mielenkiintoista kahvia, josta haluan kertoa muillekkin.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s