Mistä tunnet sä hipsterin?

Posted: 07/12/2012 in Elämää
Tags: , , ,
hipster

(kuva: Paste-lehti)

Jeh, “Hipsterit”, niin kuin kukaan oikeesti tietäis mitä ne ovat (tai se).

Nyt on wikipediakin vähän uunona käsityksen kanssa:

“Hipsteri (engl. hipster) on slangisana, jota on 2000-luvulla käytetty väljästi kuvaamaan kaupunkilaista alakulttuuria, johon kuuluu indie-musiikin harrastus ja grungen tavoin työväenluokkainen pukeutuminen. Hipsterit lainaavat ja yhdistävät aiempien nuoriso- ja vaihtoehtokulttuurien vaikutteita, usein ironisesti .”

Kun aloin itse netistä selvittämään sanan takana olevaa tyyppiä, ja kyselin siitä kavereiltakin, niin ylläriks huomasin ettei asia olekkaan ihan vesiselvä.
Oon aika varma, et tän “Hipsteri”-sanan on joku nuorisoryhmän coolein tyyppi myssypäissään kehittänyt, samalla kun on älynnyt yhdistää kolan ja jaffan vuosisadan keksinnöksi.
Ai niin, eihän se ole enää “cool” vaan “deck”, siis meinasin lipsahtaa jo fossiilien ajanlaskulle. Nyt jos mietit, et “tä?”, niin lue mainio kolumni aiheesta “kuinka olla hipsteri” (Veera Luoma-Aho, Ellit.fi, 8/2005).
Luin ja tulin fiksummaksi, tän jälkeen osasin jo suoralta kädeltä sanoa, etten osaa luokitella oikeaa hipsteriä wannabe:stä.

Ymmärrän asian näin:
Pitää olla retroa, mut ei liiaksi. Sit pitää edustaa aattein ja vaattein (ei ehkä?) kaikkea alakulttuureista pöllähtävää, mut kuitenkin tiedostaa samalla mikä on pinnallista ja pyrkiä sitä välttämään, ei paheksumaan, olla deck.
Pitää olla chillisti vaan, ei liikaa yrittämistä, tai et oo enää hipster. Muut kyllä huomaa ootko AITO, vai wannabe.

Niin, on tämä vaikuttanut allekirjoittaneenkin elämään jollain tavoin. Nimittäin onhan jotkut retrojutut nyt hei siistejä. Vaikka niitä en kirppareilta etsikkään, mä ostan ne uutena. Kyllä, ostan, sillä pipojen ja kaulaliinojen virkkaus on musta kaukana.

Pakko mainita vielä kirjoitus, jonka luin kaks kertaa. Avartaa jälleen hieman tätä ns.lokerointia, johon nykyään törmää. Itse en kyllä osaa itseäni lokeroida, joku muu saa tehdä sen mun puolesta mulle.
“Ootko sä sellainen hipster?” (Mielipide: Nelliinan vaatehuone, Olivia lehti 6/2011)

Sit juttu mistä oikeastaan aloin koko aihetta pohtimaan;
uskallan väittää, et hipsterit on tuoneet kahviloihin “erikoiskahvit” (vihaan tota sanaa) suomessa esille/tarjolle.

Miettikääs nyt, joku neljä-viis vuotta sitten ja nyt. Oliko porukalla retrokledjuja läheskään näin paljon kuin nyt? Saiko Tebikalla cappuccinoa (vaikka tuliskin nyt automaagista, ni silti)? Aiemmin Latten tilatessa, vain harva tyyppi tiskin takana osasi sen tehdä, vaikka oli laitteet sun muut. Lisäksi normikaupoissa alkaa löytymään kahvilaatuja vaik kuinka ja mylly kans, et saa tuoretta.
Verkkokaupat ja muut myy mainoksissaan espressokoneita laidasta laitaan.
Sit kun ns.oikean espresson ja cappuccinon laitto vaatii vähän paneutumista, niin tuli markkinoille vuos sitten volyymillä kapselikeittimiä.
Kahvista kirjoitetaan paljonkin ja pienkahvilat saavat ansaitsemaansa arvostusta.

Tää kirjoitus vois venyä vaikka kuinka, jos oikein yrittäis miettiä minkälainen hipsteri on? Luultavasti tulos olis sama. Pientä hajua, mut ei varmaa tietoa kuitenkaan et mistä.

Nyt jännää odotella mikä on seuraava trendi, sais ainakin olla helpommin tunnistettavissa oleva.

Fixie-Hipster-Mario

Fixie-Hipster-Mario

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s