Ei paineita, stressiä vain

Posted: 08/04/2012 in aeropress, kahvi
Tags: , , , , ,

Viimeaikoina on tultu kokeiltua, eli ns. treenailtua tuon Aeropressin kanssa niin, että tuntuu aina vain vaikeammalta. Mikähän kumma siinäkin on, että oikeastaan aika basic-jutuista, voi tarpeeksi hifistämällä saada niin vaikeaa, teoriassa sen pitäisi helpottaa.

Nyt jyllää jo koko ajan kovempaa tuo ajatus kisoista, ja siitä minkälaisen reseptin tulen saamaan sinne aikaiseksi. Siitä se stressin poikanen, itse suoritus ei jännitä, eikä mikään mahdollinen esiintyminen (esittäytyminen tjsp).

Niin monta eri tekniikkaa, niin monia eri tuloksia kupissa.

Nyt oli viimeisimpänä Kaffan FAF, eli Fazenda Ambiental Fortaleza, Peaberry, kokeilussa.

Paahtimolla kokeilin tehdä tuosta kuppia, käyttäen AP:tä oikeinpäin, bloomin normaalisti ollessa 30s, niin sen lyhentämistä vielä 20s:iin. Hitaasti täyttäen, aloittaen yhden muuttujan muokkaamista, veden lämmön. Alkulämpötila oli 78°C, sitten 82°C ja lopuksi 92°C joka tuotti parhaan tuloksen.
vettä 220g, kahvia V60 karkeudella 15g, minuutin uutto ja 30s pressi, ei sekoitusta.

Mielenkiintoa herätti se, että kun asteita nostettiin liika hapokkuus aleni.
Kuitenkin jotain jäin kaipailemaan kupissa, sen lupailemaa makeutta, sitä oli aika hintsusti.

Kotona hieman kiristin karkeutta (Rao 4), ja käänsin AP:n nurinperin.

Vettä 230g, kahvia 16,5g ja lämpöä 86astetta.
Täytön puolessa välissä sekoitus, hidas täyteen kaato sen jälkeen muutenkin.
Minuutin kohdilla kääntö, ja kymmenen sekunnin venaus, sit 35s pressi.
Overall: Sain kupilta mielestäni mitä halusinkin. Pitää vielä maistattaa muilla, ja eritoten muiden myllyjen kautta.

Tätä Brassipavusta kuvaillaan seuraavasti:

“Tämä kahvi on hieno esimerkki siitä mitä Brasilialainen kahvi voi parhaimmillaan olla. Kahvi on peräisin ympäri maailmaa mainetta niittäneeltä Fazenda Ambiental Fortalezan tilalta, missä se on poimittu käsin pensaista ja sen jälkeen kuivattu auringossa. Peaberry on on poikkeuksellisesti kehittynyt papu: kahvimarjan sisään ei kehity kahta puolikuun muotoista papua, vaan yksi ovaalinmuotoinen papu.

Aurinkokuivatuksi kahviksi tämä onkin maultaan todella puhdas. Hienostunutta hapokkuutta täydentävät makean mangon ja ruusunmarjan aromit sekä miellyttävä suuntuntuma. Nautitaan Samban tahtiin.”

Vaikken nauttinutkaan Sambaten, niin erikoisen hyvän kupin sain. Ja tottakai silloin kun etsii löytämänsä (niin kuin nyt tuon reseptin), niin papupussin pohja jo vilkkuu ikävästi, ehkä puolitoista kuppia saan kasaan tuosta. Pääsiäinen on niin kärsimystä!

Ilmoitus:

Tiistaina 10.4, kun kenelläkään ei ole mitään tekemistä klo 16-19 välisenä aikana. Niin suunta kohti Mansku kuutosta, siinä kenkämarskin vieressä on Skanno. Skannossa on Skanno Cafe (by Helsingin kahvipaahtimo), ja siellä jaetaan juomia ilmaiseksi. Ketunhäntää tässä ei sen suuremmin ole kuin, että jos haluaa kahvin hinnalla (tai millä summalla tykkää) osallistua MM-kisamatkan matkakassaan, on se suotavaa.
Joten kaveri/puoliso mukaan ja kahville, itse olen paikalla, joten törmätäkkin saa.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s