Aeropress SM-skaban resepti 2012

Posted: 15/03/2012 in aeropress, kahvi
Tags: , ,

Pistetään yleisön pyynnöstä kisaresepti jakoon.

Kahvina Kaffa Roasteryn Kenya Gatina.

Käänteinen tyyli (inverted)

Karkeus hieman suodatinjauhatusta hienompaa

Veden lämpötila 82°C

  • Filtterin kastelu kuumalla vedellä
  • Purut sisään, 16,5g
  • Vettä 235ml pyörittäen kaataen 15s
  • Reilu sekoitus, 10 pyöritystä
  • Filtteri paikalleen
  • 1:00 kääntö
  • 1:10 puristus 35s

Muuta:
Vaahdotuskannuja käytössä kaksi, toiseen puristan ja toiseen mittaan kuuman veden jonka kaadan puruille.
Iittalan glögilasi sopi hyvin filsunkannen alle, joten käytin sitä alustana.
Vaakoja kaksi, toisella mittaan pavut/purut ja toinen on vettä varten, molemmat taretan kun suoritus alkaa.
Mittalusikka  jota säilytän papujen kanssa pussissa, ei tarvitse pussista kaataa ja sormin noukkia.
Sekkari jonka käynnistän kun tiputan ensi pisaran vedestä.
Taylor Tea lämpömittari.
Pari pyyhettä ja pieni rätti, jos tulee siivoiltavaa.
Pikku tarjotin johon saa kamat mukavasti kasaan.
Oma mylly, Mazzer Mini E B.
Ja tietenkin oma Aeropress.

Tuota oheiskamaa siunaantuu väkisinkin.

Tapana on ollut kaataa cupping kuppiin nostaen korkealle, ja siitä loppua kohden laskien, toivoen tämän tiputtavan vähän lisää lämpötilaa.

Siinäpä se, kommentit ovat tervetulleita… paitsi spämmi ;)

Comments
  1. Markus says:

    235 ml vai g?

  2. Jussi78 says:

    tosiaan, katsoin vaa’asta vain grammat, en huomioinut että lämpötilan noustessa muuttuvat ml:tkin.
    Mutta ero on onneksi sen verran pieni, ettei vahinkoa päässyt tapahtumaan ;)

  3. Markus says:

    Eli g ;)

    Luovuin jossain kohtaa itse tilavuusmitoista ja siirryin massaan kaikkien ainesten suhteen.

    Tekninen kyssäri: kuinka sait sen 235 g vettä mahtumaan käännettyyn aeropressiin niin, että pystyit vielä sekoittamaankin sotkematta?

    Mun resepti, fwiw, oli about näin: ylösalaisin, 14 g suodatinjauhetuhkoa tai vähän jopa karkeampaa kahvia ja 224 g noin 85-asteista vettä. Kello käyntiin, purut märiksi, nopea sekoitus, loppuvesi buonosta kovaa kaataen niin että varmasti sekoaa kaikki. Korkki kii. 45 s kohdalla kääntö ja ehkä 30 s puristus.
    Jauhatuksesta riippui tosi paljon, maistuisi kahvi karviaiselle vai mustaherukalle. Yhden Varion makronaksun karkeampi jauhatus oli pykälää herukkaisempi.

    Pitää ottaa sun resepti käyttöön kun saan kisoihin jääneen filsutelineen takaisin, tai ostetuksi uusia.

    • Jussi78 says:

      Pari kuvaa näyttäö, kuinka täynnä tuo AP oikein onkaan. Hyvin huomattu, sekoitus meni kotona harjoitellessa monta kertaa yli reunojen, mut sit toistoilla se pysyi, en vaan halunnut käyttää vähempää vesimäärää. Hei, jos haluat filsuja niin pistä osoitetta blogin mailiin ni postitan 1,5cm nipun.

      • Markus says:

        Suuri kiitos. Mulla on tosin Caffi tuossa ihan kulman takana, joten periaatteessa tilanteen pitäisi voida tulla korjatuksi huomenna. :)

      • Markus says:

        Niin muuten, senmoista tuli vielä mieleen että äkkiä ajattelisi koko höskän skaalaamisen pykälän verran alas olevan käypä tapa vähentää sotkua? Jos kahvia olisikin esim. 15,5 g ja vettä 221 g, mittasuhteet täsmäsivät ja pelivaraa lieriössä olisi pykälän enemmän?

      • Jussi78 says:

        Mielestäni kokeilin sitäkin, mut sit tuli vastaan se, et pitäis uutto aikaa ja lämpötilaakin muuttaa, joten jätin toimivan rikkomatta.
        Liikuin testikupeissa aika paljon 15g-18g välillä, mitä tulee puruihin, yksi vahva ehdokas oli mm.kahden minuutin uutto (coffeecollectiven blogista).

        Saas nähdä miten tulee rapakon takana käymään, kuppiin ymmärtääkseni pitää saada 2dl, sekin asettaa joitain rajoitteita.
        On jo pientä kuumetta päästä testailemaan ja hakemaan kuppia, mut ei tässä ole oikein selvinnyt vielä ihmeempiä.

  4. Markus says:

    Avaatko vähän, miten juoman koon muuttuessa uuttosuhyeen kuitenkin pysyessä aloillaan pitäisi kajota lämpötilaan/aikaan? Lämpömäärän pienenemisen vuoksi?

    • Jussi78 says:

      Teoriassa toimii, kokeile käytännössä. “Vähän” sama kuin keittää suodatinkeittimellä kaksi kuppia, ja litra. Voisi varmaan saada alaspainamisen aikaa muuttamalla muuttujat kohdilleen, pitäisi kokeilla.

      • Markus says:

        Eikös se suodatinkeittimellä oo hivenen eri kuitenkin? Tämä näin näppituntumalla sanottuna… Keittimellä kai ainakin uuttoaika vippaa. Mitenkäs käsin suodatettaessa reseptin skaalattavuuden kanssa lienee? Muuten kuin että isommalla kahviannoksella tietysti virtaus hidastuu ja vettä pitäisi saada samassa ajassa isompi määrä läpi. Ja jos jauhamista muuttaa, menee kontaktiaika uusiksi. Aeropressin ilohan on nähdäkseni vapaus tästä sirkuksesta skaalauksien yhteydessä, poislukien paineen muuttuminen painaessa (jos painoajan haluaa pitää vakiona), mutta näillä annosvaihteluilla siitäkään tuskin saa isoa ongelmaa.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s