Gatina vs. Konga vs. Machacamarca

Posted: 06/03/2012 in Elektra, Espresso, kahvi, Valokuvaus
Tags: , , , , , , , , , ,

Lähti kolme papua testiin!

Okei, eihän tämä testi ole tehty mitenkään tasapuolisissa ja optimaalissa olosuhteissa. Ne ovat vedetty Elektra Micro Casa a Leva:n vivusta tuplina kaikki, vieläpä samalla lämmityksellä.
Kuitenkin suht nopeaan, ettei boileri ehtinyt lämmetä liikaa, ja jokaiselle oli katsottu aiemmin myllystä (Mazzer Mini E B) oma (IMO) paras kohtansa. Sekä amatöörinä tässä valitsen oman makuni mukaan parasta.

Joten näillä mentiin:

Bolivia Finca Machacamarca de Berengula 2012

Kuva: Hasbean

Kuvaus HasBeanin sivuilla on seuraavanlainen;
“Sweet, dark chocolate, caramel, milk chocolate, white grape”

Pisteytys: 99/100

Crema (kuvaaja sekoili tässä kohdin)

Ethiopia Konga Peaberry Natural

Kuva: HasBean

Jälleen seuraavanlainen makuelämys kuvailtuna;
“Chewy sweets, strawberry, blackcurrent, funky, boozy, clean.”

Pisteytys: 93/100

Crema

Kenya Gatina

Kuva: CoffeeCollective. Ainoa minkä oikeastaan löysin Gatinan alueelta.

Kahvi on monivivahteinen, josta löydät miellyttävää hapokkuutta, makeutta sekä mustaherukkaa. Parhaimmillaan kahvi on hieman jäähtyneenä, jolloin sen aromikkuus pääsee oikeuksiinsa.
Varietals: SL 28, SL 34
Process: Washed, Hand Picked
Quality Standard: Kenya AA
Altitude: 1818m
Paahtoaste: 2/5
Hedelmäisyys: 4,5/5
Täyteläisyys: 3/5″

Crema

Sitten ennenkuin kahvipiireissä mut teilataan, niin kerrottakoon että muistin kyllä ottaa vettä välissä ja maistella ns. puhtaalta pöydältä ja esilämmittää kupin yms. Mutten ole kuin kahdesta näistä kokeillut muuta valmistustapaa espresson lisäksi, eli siis machacamarca on jäänyt vain tälle tasolle. Mutta aiempi 2011 on tuttua höttöä, se luettakoon taas plussaksi.

Tätä kun lähtee Matti Meikäläisenä purkamaan; niin ensimmäisenä lähti kupista suuhun Konga peaberry, tuo hauskan näköinen peaberry papu jaksaa aina yllättää maullaan. Mietinkin minkälaista olisi Konga muuna papuna… kuitenkin, tämä maistui suussa mustaherukkaiselta, mutta sitten mansikka pyörähti sieltä esille, aika jännästi se kävi ikäänkuin asteittan suussa. Hyvä, vaan ei paras.

Seuraavana vuorossa oli HasBeanin pussi (jossa muuten lukee keulassa “Direct Trade“, oikein) Bolivialaista Machacamarca de Berengula 2012. Tämän tilasin ihan tuon pisteytyksen vuoksi, siis aivan järjetön, eihän mikään voi olla pistettä vajaa täydellinen.
Muttamutta, vaikka ennenkin Bolivialaista Machacamarcaa olen juonut pusseja, ja tykännyt niistä, niin tämä säväytti.
Enkä osaa sanoa mikä/mitä sieltä kupista vei kielen rullalleen, olisiko se ollut ihan vain kokonaisuus(?). Kuitenkin tämä on omaan makuun, ja ajatuksena on tilata lisää, heti kun papupussien pohjat alkavat näkyä, sillä tätä voisin juopotella useammankin shotin putkessa. Pakko kohta kokeilla sitä muillakin valmistustavoilla, ristretto kiinnostaa sekä suodatinkahveista V60 ja Aeropress.

Viimeisimpänä otin vielä tuon kisakahvin mukaan kolmikkoon, vaikka ei olekkaan HasBeanin paahtoja, niin ajattelin Kaffan kuitenkin pärjäävän tässä, sen verran kova on Gatina ollut Aeropressillä ja Abidilla.
Eikä tuonut taaskaan tuskaa juoda tätä tuplaa alas, se oli kuin olisin puraissut palasen kiinteää mustaherukasta tehtyä pehmeää tankoa.
Vedänkin tämän Kongan kanssa samalle viivalle, sillä jonain päivänä toinen saattaa maistua paremmin kuin toinen, mutta tänään ehkä Kaffa otti pienen thumbwar voiton HasBeanista.

-Mitä pointtia tässä oli, muuta kuin tyydyttää omat kofeiinin tarpeeni?-

Ehkä joku joka katselee mitä papua ostelisi seuraavaksi, niin voi saada tästä jonkinlaista vinkkiä. Ettei mene markettipavuille, vaan panostaa hieman hyvän maun puolesta.
Kerran tätä eletään, ja jos omistat espressokoneen, niin ota munista (tai munasarjoista) kiinni ja kokeile!

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s