So it ends up to be Cocoa, not espresso

Posted: 30/01/2012 in Elektra, Espresso, kaakao
Tags: , , ,

Niin se päivä alkoi ilman sähkökäyttöistä myllyä, tietenkin teki espressoa mieli viimeistään päivällä.

Eli käsimyllyistä valitsin Hario Skertonin. Näppärä, halpa, monen suosima, ja vähän kaikkialla kaupan oleva mylly.

Hario Skerton

Siinä pariin kertaan säätöä vaihdettua päädyin asentoon X1, iso virhe, mutta mistäs olisin arvannut.

Skerton säätö

Elektralla oli täysi työ saada 16g tuplakorin kahvikakusta vesi läpi, luulin jossain vaiheessa joutuvani tekemään jo jotain peliliikkeitä.
Vipu kuitenkin viimein nousi, ja pääsin putsailemaan normi jutut.

Enää ei monen yrityksen jälkeen huvittanut veivata skertonia, vaikka olin mielestäni löytänyt jo sopivan karkeuden säädön, X5.

Mutta Elektra oli lämmin, ja olin aiemmin katsellut youtubesta hyvän videon, jossa olisi vaahdotuspillille kannussa oikea kohta löytynyt. Kokeilun haluisena, päätin vaahdottaa joka tapauksessa maidot.
Muumikupin pohjalle tuli espresson sijasta kaakaojauhetta, O’boy:ta.

Steam wand 3-hole head

Tuli sen verran onnistunut lopputulos, että luultavasti tulen jatkossa treenaamaan vaahdottelua kaakaon kaveriksi, ennen kuin uusi mylly tulee.
Käsimyllyjen kohtaloksi jää erittäin satunainen espressojauhanta, ja reipas suodatinkarkeuden maastossa kulkeva veivaus.
Presso, aeropress, chemex ja mutteri pääsevät pahemmin pölyttymästä palvelemaan jälleen herraansa.

Muumikupillinen O'boyta

Comments
  1. Pavonin vipu tykkää harion lovesta X2. X5:llä jauhetusta tulisi kyllä vedet läpi ilman prässiäkin.
    Tamppaus tietysti korreloi…..

    Skerton jäi hyllyyn kun sain hankittua Zassen mustan santiago espresson. Huomattavasti vähemmillä veivikierroksilla sama määrä jauhoa, ja tasaisempi lopputulos. Säätö on portaaton.

    Skertonilla jauhan nykyään vain isompia määriä vakuumille ja perkolaattorille. ja silloin veivi on nurkassa ja väännöstä vastaa Bosch-akkupora

  2. Jussi78 says:

    Jep, tuolla vitosella tarkoitin säätökertoja. Omani taisi olla kuitenkin hieman yli kahden kierroksen, tai tasan. Nyt uutta myllyä katsomassa, ja tarkkaan pitääkin katsoa, sillä myllyn tärkeys hyvään espressoon on huikea.
    Home-Barista.com:n artikkelissa “High-end Espresso Grinder Reviews”, on mielestäni asia hyvin kirjoitettu …serious espresso fans emphatically agree on one point: The coffee grinder is a key factor separating ordinary espresso from the extraordinary….

    Pari myllyä puntarissa tällä hetkellä, saa nähdä mikä päätyy kotiin, jokseenkin olen myytynä tällä hetkellä 64mm terille.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s