Aamu ja siihen kahvia

Posted: 20/01/2012 in Elämää

Np: Pariisin kevät – Tämän kylän poikii
Nd: Paranà Caffè [sekalaiset valmistustavat]

Joku mielenvikainen päätti jutustella sellaisilla desibeleillä ikkunamme alla hands-free:hinsä, etten sen jälkeen saanut enää unta. Kaikkia valopäitä sitä saakin liikkua vapaana, valitti jotain lumien auraamisista ja Helsingin herroista.

Kun nyt tikkana pystyssä, ja jostain syystä mieli teki kovasti turkkilaista kahvia, sen hiljainen keittotapakaan ei herättäisi loppua taloa. Harmikseni (tai myöhemmin sanoisin onnekseni) huomasin että turkkilaiseni olivat papuina, eivätkä valmiiksi jauhettuina.

jälleen oivallus, nythän olisi loistava tilasuus päästä maistamaan joululahjaksi saamaani Paranà Caffè:a, tämä kun oli valmiiksi jauhettua.


Kaivelin jo valmiiksi mutterin esiin, samalla mietin kilpaa aeropressin käyttöä. Mutta kun avasin purkin ja hieman hypistelin purua, löin Elektran tulille, sopivan hienoa jotta saattaisi saada silläkin shotin, Silvia kun vaatii hieman hienompaa vielä tuosta (on se ilo omistaa erilaisia värkkejä).

Elektra edessä ja Silvia takana

Tässä kirjoitellessa onkin jo E lämmennyt, siis kokeilemaan…

…Se kokeilu loppui nopeaan, olin laskemassa 8-10sekuntia preinfuusiossa kun kuppiin juoksikin jo täysi satsi, siis viemäriin.

Seuraavaksi mutterilla, ajattelin käyttää tuttocremaa ja vaahdotella maitoa kaveriksi, sillä mokka on näin mielestäni parasta.
Ok kupillisen sainkin aikaiseksi, tavalliseen tapaani kaadan alkuun puolet mokkaa ja puolet maitovaahtoa, sitten pikkuhiljaa lisäilen sitä kupin tyhjetessä, kunnes 6kpp mokkapannu on tyhjä.


Mutta menikö taas putkeen? No ei ihan, kahvin puruja sylissä on pientä. Tuttocremaan laittaessani maitoa, huomasin tuon kahvimaidon olevan pilalla. Kaapissa enää rasvatonta, no sitä sitten kun mutteri porisee jo. Molempien olevan liedellä sain kuningasidean heittää hieman sokeria maidon sekaan, niin sitten heitettiin, liedelle osa.

Lueskelen tässä samalla tuon purkin kylkeä, “parasta arabicaa ja robustaa maailmalta”, jännä yleensä ei kahvit paljon leuhki robustalla. Robusta (Kongonkahvi) kasvaa vaatimattomimmissa olosuhteissa kuin arabica, sekä wikipedian mukaan sitä luonnehditaan enemmän karkeammaksi, kitkerämmäksi ja hapokkaammaksi (lisäksi se on kofeiinipitoisempaa).
Itseäni tämä ei häiritse, sillä tiedän monia hyviä kahveja joiden valmistuksessa on käytetty robustaa.

Kah, surffaillessa upposi jo tuo mokka. On siis aika lämmittää vettä ja kokeilla tätä aeropressillä, jos joku on unohtanut miten aeropress toimii, tästä linkistä hasbeanin ohjeeseen ja tästä .pdf.

Tämä olisi pitänyt tehdä luultavasti ensimmäisenä, sen verran onnistunut kuppi tuli. Italialaista tummanpuhuvaa asteen kuitenkin makeahkoa, hapokkuutta ei nimeksikään. Jopa asteen pehmeämpi kuin Paulig Parisien, jos johonkin tuttuun vertaisin.


Saatan tokaista joskus “jos kahvi on pahaa, otetaan käyttöön sokerit ja maidot”, mutta enpä tiedä enää, sillä luin Sprudge:sta seuraavan artikkelin, Common Knowledge: “Bad” Coffee?.

Advertisements
Comments
  1. Kokeilitko tampata tiukempaan elektralla. Ja gramma lisää jauhetta, jos mahtuu.
    Pavonilla tuo on tehonnut, joskus.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s