Johan&Nyström Maria Elena’s testissä

Posted: 31/12/2011 in Espresso, kahvi, silvia
Tags: , , , , ,

Jouluna lahjaksi saatu toivottu boksi testiin. Ensin tosin piti itselle selvittää nuo kolme kuivausmenetelmää, ongelmaksi muodostui kielimuurin poikanen, jota lähdin koulujen opeilla ja googlen surkealla kääntäjällä (ei surkea, jos kielenä olisi jokin arabia…kai?). Seuraavanlaisesti sain kasailtua noista jotain pakettiin…

Kolme kovaa från El Salvadorilainen Finca el Ausol


Natural Process

Natural:
efter att plockningen på plantaget skett läggsbären ut i solen för att torka, med fruktkött och skal kvar på. den naturliga sötman som finns i bäret torkar med in i bönorna samtidhet som vattnet sakta dunstar. torkningen tar mellan 14-25 dagar. slutligen, när bären är torra som fnöske och ser ut som russin, tröskas fruktköttet och skalet bort och kvar blir enbart bönan. att processa kaffe med denna metod skapar att kaffe med hög sötma och tydliga toner av frukt och bär.

Plantaasilta istutuksista poimimisen jälkeen lisätään marjoja ja annetaan kuivua auringossa, kunnes on enää hedelmälihaa-ja kuorta jäljellä. Luonnollinen makeus löytyy kun marja kuivuu ja vesi haihtuu hitaasti pavusta. Kuivaus kestää 14-25 päivää. Lopuksi, kun marjat ovat kuivia kuin sytykkeet ja näyttävät rusinoilta, puidaan lihaa ja kuorta pois, jättäen vain papua. Tällä menetelmällä käsitellä kahvia se luo kahville korkean makeuden ja kirkkaan sävyn hedelmiä ja marjoja.

HoneyProcess

Honey:
efter plockning skalas bären från både ytterskal och fruktkött och läggs därefter upp på torkborden, i sitt så kallade mucilag – (sockerlagret). här torkar bönorna under den heta solen och torkningsprocessen är av naturliga skäl kortare än vid torkning av naturals, och skillnaden i smak blir enorm, mjuka toner av kanderat socker och karamell.

Poimimisen jälkeen marjoista kuoritaan sekä ulkokuori ja hedelmäliha, ja tämän jälkeen ne laitetaan ylös kuivauspöydälle, pavun omaan ns kasvilimaan – (sokerikerrokseen). Tämä kuivaa pavut kuumassa auringossa ja kuivaus on luonnollisesti lyhyempi kuin kuivaus Naturals prosessissa, ja ero maku on valtava, pehmeät sävyt sokeroituja makeutta ja karamellia.

Washed Process

Washed:
när Pacamaran genomgår den tvättade processen börjar det med bären skalas från både ytterskal och fruktkött. därefter läggs bönorna, men pergamino (skalet som skyddar kaffebönan) och mucilag, ut i bassänger med vatten. när det naturliga sockret under de upp till till 24 efterföljande timmarna är i kontakt med vattnet sker en fermenteringprocess. därpå tvättat kaffet ytterligare med färskt vatten för att sedan läggas ut i solen för torkning. att processa bönorna med denna metod ger ett kaffe med rena och tydligt eleganta karaktärer som accentuerar kaffets syrlighet.

Kun Pacamara menee pesuprosessiin alkaa marjoista riisutua sekä ulkokuori ja hedelmäliha. joten jäljelle jäävät pavut, mutta Pergamino (kuori, joka suojaa kahvipapuja) ja kasvilima, ovat ulkona vesilammikkoina. kun luonnollisen sokerin 24 seuraavan tunnin ajan ovat kosketuksissa veden kanssa on fermentoimisprosessi (käyminen) suoritettu. Sitten makealla vedellä pestään kahvia lisää ja jätetetään aurinkoon kuivaukseen. Prosessi käsitellä pavut tällä menetelmällä antaa kahville puhtaan ja selkeän tyylikkäitä merkkejä korostamaan kahvin happoisuutta.

Toki eilen ihan vain kokeeksi lämmitin pitkästä aikaa Silvian Elektran sijaan, ja testasin hieman karkeasti näitä.
Tein jokaisesta kaksi tuplaa ja maistelin niitä. Naturalista sain niin huonon aikaiseksi, että oli pakko säätää hieman ja siitä tuli kolme tuplaa. Washed:in kanssa oli vaikeampi päästä samoihin uuttosuhteisiin kuin muiden kahden kanssa, tuli samassa ajassa koko ajan puolet lyhempi espresso, meni kuitenkin hyvin alas, ei valittamista.

Vielä on paha antaa tuomioita mikä näistä olisi mieluisin, sillä palautuminen flunssasta ei ole tuonut kunnolla makuaistejakaan. Toisekseen, vasta ensimmäiset kupilliset takana.

Tiedän että kaikkia kiinnostaa tietää, että mitä tähän sanovat muumit?

Muumit tulleet laaksostaan

Advertisements
Comments
  1. […] Johan&Nyström Maria Elena’s testissä […]

  2. […] Washed (pavun/marjan prosessointimenetelmät, niistä löytyy infoa enempi googlella, aiemmin olen tässä postauksessa näihin pureutunut), näistä tuli valittua Brassi ja […]

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s