Sähkötupakka pois Suomesta, kiitos Valvira.

Posted: 17/12/2011 in Elämää, kahvi
Tags: , , ,

Valvira veti sellaisen jokerin hihastaan, että melkein löin alaleukani pöytään.

Sähkötupakan myyntikielto Suomessa alkaa 1.1.2012. Koska se muistuttaa ulkoisesti liikaa tupakkaa.

Mm. City.fi:ssä artikkeli, Ajankohtaisessa kakkosessa juttu (tosin tämä oli ennen Valviran säädöstä), itse luin tästä ensimmäisenä facebookin kautta kiertäneestä linkistä Molex Mäkisen blogiin.

Hei, ihan oikeasti, “muistuttaa”!? Sen vuoksi pois, on se jännä, koko juttu pisti ihan nostamaan vähän hihoja. Jos lähdetään sitä kuuluisaa pilkkua viilaamaan, niin mikäpä ei muistuttaisi tupakkaa? Jos nuo mustat ja pinkit sähkökessut kielletään, niin eikö kaikki niitä muistuttava pitäisi kanssa kieltää? Onneksi näistä johtamalla ei saada kuin parhaimmassa tapauksessa kaikki, siis aivan kaikki kiellettyä, tai vähintään valvonnan alle.

Kuva napattu kännykällä appiukon sähkötupakasta

Henkilökohtaista tuttavuutta olen electronic cigaretten (silloin muilta mailta tuotuna) kanssa tehnyt, joten siksi voinkin puhua siitä positiivista rumpua paukuttaen.

Ehdinhän kuitenkin polttaa 16vuotta röökiä, jossa pisin tarkoituksellinen katko (lopetus yritys) kesti kokonaiset kolme viikkoa. Sitten ennen ajatus polttamisen lopettamisesta, sain käsiini tuon sähköisen mallin, siihen katkesi kertaheitolla. Aluksi se ei täysin korvannut, tietenkään, mutta helpotti huomattavasti. Sitten ihan parin viikon kuluttua huomasikin jo jättäneen höyryn hengittelytkin taakseen.
Välillä saattaa tosin tulla sellaisia hetkiä jolloin vanha tapa muistuttaa. Mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että sen vuoksi ottaisi kessun huuleen, toiseen kouraan stendari ja toinen käpälä tavanomaisesti kupiksi muodosten tuulensuojaa sytykselle.

Molex Mäkisen blogissa oli Nimim.Risto Jääskeläisen kommentti, jota lainaan:

“Kylläpä nyt tuo valelääkintävirasto (vai mistä se lyhenne tulee?) on innoissaan tupakan puolesta. Jos tuote muistuttaa liikaa ulkonäöltään tupakkaa, niin voihan sen myynnin kieltää alaikäisiltä? Tätä kieltoa voisi siis ehkä perustella porttiteorialla, vaikka lakritsipiippu joutuisi myös vaaravyöhykkeeseen.

Muutoin laitetta voinee verrata höyryhengityslaitteisiin yms. tuotteisiin, mutta koko on vain pienempi.

En todellakaan tiedä, miten aikuisilta voitaisiin kieltää tupakkaa jäljittelevä, mutta paljon vaarattomampi nautintoväline? Moni muu asia tulisi todellakin kieltää ensin, esimerkiksi kättely ja muu läheisempi tekeminen kahden tai useamman ihmisen kesken.”

No AIVAN, tuohon yhdyn ja pidän kommenttia erittäin nerokkaana tuotoksena.

Heitän pallon kentälle, niille jotka ovat ajatelleet lopettavansa, mutta eivät sitten tiedä mistä noita s-kessuja saisi.
Pieni jeesi tähän ja vähän hintamaailmaa mukaan, nopeasti vertailin ja muodostin tilauksen. Loppusummaksi muodostui starttipaketin ja täyttönesteiden kanssa huikeat 30,03e. Hinnassa starttipaketin hinta on 16,18e, täyttönesteitä kahteen makuun, menthol ja tavallinen rööki, molempia 10ml purnukka.

510 Starter Kit

e-nesteet, maut

Kun näin jälkeenpäin mietin, niin espresso ja muu kahviharrasteluni sai oikeastaan juurikin noilla main reilu pari vuotta sitten tulta alleen. Nyt yritänkin miettiä olisiko asioilla jonkinlainen yhteys, mutta toisaalta, ainahan innostun vähän väliä jostakin.


Vielä tulta blogiin. Jos tässä nyt käy niin kuin on suunnitelmissa, on meikäläinen jälleen telkkarissa. Alkuvuoden puolella pitäisi olla kuvaukset, mutta enempiä en pysty vielä kertomaan.

Comments
 1. No ei tuo oikeasti ole myyntikielto vaan markkinointi ja mainontakielto. Eli myydä saa muttei mainostaa ja se toki vaikeuttaa toimintaa. Ulkomailta tilaaminen on kuitenkin edelleen mahdollista.

 2. Anonymous says:

  Joo, tupakkaa myyvät kaupat saavat vapaasti myydä ja esitellä kuvastoa, Tupakkakaupoissa saavat tuotteet olla myös esillä (siis myös sähkötupakkakaupoissa) Nettimyyntikin sallittua, mutta tuotetiedot eivät saa näkyä ja ja tuote tytyy toimittaa asiakkaalle joko käteen tai jakelupisteen kautta, ei siis postitse yms tavalla.

 3. Jussi78 says:

  jännä miten voidaan sähkörööki yhdistää oikeisiin? sehän on tapa päästä irti, jossain maassa (Britit? [huhu]) jopa suositellaan sitä.
  Mut sit taas täällä se “kielletään” eli rajoitetaan aika rajusti.

  Eihän se nettikauppias saa edes myyntikatalogiaan asiakkaalleen sivuillaan eikä pdf:nä, no sehän helpottaa ostamaan.
  Villi veikkaus olis et porukka siirtää (kuten greensmoke.fi) toimintansa ETA maihin, niin saavat myydä nikotiiniakin.

  Ja hyvin tulleet tavarat tänne, nuo mitä postauksessa tilasin, nyt tilasin vielä nikotiinillissiakin pulloja, saas kattoa kuin kauan ne tekevät matkaa, ja tulevatko, ovat tilassa “awaiting shipment”.
  Ei edes tule omaan käyttöön, tilaan ihan testiksi, sit annan/myyn/lainaan sen pois jollekkin myöhemmin.

 4. Jussi78 says:

  Juttua kirjoittaessani, oli KIELTO tulossa, oli monta lähdettä, nyt kuitenkin lueskelleena tuo onkin ei-kielto ja “markkinointi ja mainontakielto”.

  Tämä postaus tuntuu keräävän paljon lukijoita, joten kiinnostuneita lopettajia ja vaputtajia varmaan on paljon suomessa!

 5. Tupakan lopettajia (tai ainakin halua) riittää varmasti. Nyt kun sähkötupakkaa halutaan niin voimakkaasti kieltää ja hankaloittaa myyntiä, herää kysymyksiä: Kuka ja miksi? Mitkä ovat todelliset motiivit halulle kieltää sähkötupakka?

 6. Ecigarette is good says:

  Vuoden olen höyrystellyt, saanut muitakin jopa 40v polttaneita vaihtamaan, olo.pirteämpi, ei yskää, ei vaaroja, erööki on noin 99% turvallisempi vaihtoehto myös passiivi höyrystelijöille, ei haise, ei tartu hajua, ei pala sohvat, ei aiheuta tulipaloja sen enempää ku iphonet ei naapuri parveke hajuja, ja ei syöpää, ja hielä kaiken kukkuraksi puhdistaa keuhkot tervasta nopeammin kuin ei polttamata lopetelleet pitkän tupakoinnin jälkeen. Haistakaa lääkeyhtiöt ja tupakka firmat pitkä paska, tää härveli tulee jäädäkseen ja se pitää laillistaa joka paikassa, kansa pääsee terveeksi tolla ja loppuu ne keuhkosyövät ja ahtaumataudit. Vaan eih…tupakkaverot valtiolle on tärkeämpiä ja lääketehtaat menettää tuloja, niin pitää helvetti keksiä syitä miten tuote poistetaan, HÄVETKÄÄ KAKSNAAMASET PASKAT!!!

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s