Vaahtoamista

Posted: 01/12/2011 in cappuccino, Elektra, Latte, rancilio, silvia
Tags: , , ,

Espresso ja maidonvaahdottaminen tuntuu välillä olevan korkeamman luokan kemiaa ja fysiikkaa, niin monesti saa lyödä päätä seinään ja päin vastoin tuuletella itsekseen pään sisällä kuin olisi keksinyt tavan valmistaa kultaa tai vastaavaa.

Koneina tällä erää Rancilio Silvia ja Elektra Micro Casa a leva, näistä aiemmissa postauksissa paljonkin juttua.
Kuitenkin, Silvia ollut talossa kauemmin, ja ennen sitä oli OBH Nordican Chilli (sellainen halpa thermoblock-keitin), nyt uutena siis Elektra.

Näillä kolmella kun aletaan vaahdottamaan maitoa, ja halutaan siitä mikrovaahtoa, sitä sellaista mitä saa kunnon kahviloissa Cappuccinoihin ja Caffe Latteihin, monesti sillä vielä tehdään kupin pinnalle siis vielä latte arttia.
Eli jos olet tilannut juoman, ja siinä on ollut mm. sydän tai tammenlehti, olet saanut “oikein vaahdotetun ja kaadetun maidon” espressosi päälle.

Niin siihen itse ongelmaani.
Kun nyt homma alkoi pelaamaan Silvialla niin että tuli hyvä vaahto, tosin kaadoissa oli hiomisen varaa. Koitin sit Chillillä, ja ihan juotavat caput silläkin sai, ajatellen että sillä pillillä ei voi kummia vaatia.

Nämä siis Chillillä samasta vaahdotuskannusta kertavedolla.

Nyt tuli ongelma eteen kun aloin Elektralla rasvatonta ja laktoositonta maitoa vaahdottamaan, pari kolme yritystä päättyivät siihen, että olisin mieluummin juonut lämmitetyn maidon ennemmin kuin tuon yrityksen (=lavuaariin).

Syynä näihin ovat koneiden tehot ja vaahdotuspillit, vanhassa Chillissä putki on alaspäin ja yksireikäinen, kuten myös Silviassa.
Sitten Elektrassa kolme reikäinen pilli on kulmassa, jossa sen oikeastaan kuuluisikin olla, jotta ei tarvitsisi sitten kannua kääntää sivulle.

Vaikka olenkin Elektralla onnistunut suht hyviin tuloksiin, niin harjoitusta se taas vaatii, sekä (nyt monet alan harrastajat saattavat päästää -pyh- äänen) mielestäni maito on isoin avain koko jujussa.

Tällä onnistun, jollei ole mitään häiriötekijöitä

tätähän saa siis myös litraisenakin.

Tällä on jo hieman hankalampaa, mutta jos oikein tsemppaa niin joka koneella onnistuu jotenkin

Mutta sitten…

Tällä saan vain pahan makuista ja yleensä joko liian vähälle jäänyttä höyrytystä tai sitten liian pitkälle vietyä

Sitten jos nuo pillin yksireikä ja kolmereikä jutut menivät vähän yli, tai selitin sen hätäisesti, niin pudotetaan kuvat noista.

Silvia, yks reikäinen kärki

Elektra, 3 reikäinen kärki

Se on maanantaina Lontooseen, joten ensi postaus luultavimmatusti koskee sitä reissua.

Advertisements
Comments
  1. Markus says:

    Rasvaton maito sopii kahvin kanssa perin juurin huonosti. Kahvin aromit ovat liuenneina öljyihin, jotka maitoa lisättäessä sekoittuvat maitorasvan kanssa. Rasvattomassa maidossa ei ole, mihin sekoittua. Lisäksi rasva taitaa jossain määrin vaikuttaa maitovaahdon tekstuuriin, joskin olen jopa itse saanut mäihällä joskus aikaan käyvän samettivaahdon myös rasvattomasta maidosta. Mutta vähintään kevytmölöä olla pitää, mieluiten täys- tai jotain spesiaalikahvioptimoitua superhypermaitoa. Raakamaidon koittaminen voisi kanssa olla jännää.

  2. Jussi78 says:

    Voisikohan olla muuten vielä, että kun rasvatonta sotkee kahviinsa, niin se sekoittaa joitain kahvin ominaismakuja (tai ns. piilottaa sitoen niitä).
    Heh, voisi tosiaan olla kokemus iskeä vaahdotuskannuun sellaista kunnon keltapintaista maitoa, hyvässä lykyssä tulis vielä muikeat kuviot ja maku mikä kirjaimellisesti veisi kielen.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s