Espressoa nopeasti!

Posted: 23/10/2011 in kahvi, Syksy, Valokuvaus
Tags: , , , , ,

Sain perjantaina OBH Nordica Chilli 2418 espresso keittimen broidilta, sillä se ei toimittanut tehtäväänsä siellä, niin annoin sille paremman kodin.
Kyseessä on keitin, sellainen jonka hintalapussa ei yleensä ole kuin kaksi numeroa.
Keitin on siis thermoblock keitin, kun taas Silvia toimii boilerilla. Keittimet ovat jotakuta siis eri luokkaa periaatteeltaan, se miten ne poikkeavat toisistaan, voi lukea vaikka täältä.

Perjantaina ennen keittimen noutoa, ehdittiin aamusta jo pinkaista ulos. Oli sellainen kirpakka syksyinen chilli ilmakin, eli ei liian kylmä mutta rajoilla. Luonto oli jotenkin ihan keltainen, viimein, sillä tälläisena syksyn kuuluukin olla. Ehdin jo ihmetellä meinaako tuuli puhaltaa lehdet puista vihreinä alas, sen verran puhaltanut viime aikoina.

Sanna ja syksy

No kotona pe iltana sen verran tutustuin koneeseen, että kurkin hieman kuntoa. Gruppo oli puhdistuksen tarpeessa sekä filtteri, kahvankin menin upottamaan poly caff:eseen, joka ei tehnyt tosiaan hyvää alumiinille. Meni ihan vanhastaan, kun muut kahvat eivät ole alua, no siinä meni sitten aikaa jynssätessä taas mustumat puhtaaksi (jos joku on laittanut alumiinia astianpesukoneeseen, tietää jutun juonen).

Eilen sitten kokeilin ensimmäisiä essoja, muutaman kerran sain hakea tuntumaa kunnes tuli juotavaksi kelpaavaa. Sinkun ja tuplan väliltä tulee shotit tehtyä, ja pariin otteeseen on mennyt shotit lungoiksi, eli ns. pitkiksi espressoiksi (kuitenkin tullut juotua).

Myöhemmin koitin koneen viilennettyä uudelleen, tällä kertaa jättäen pois punnitukset ja muut ns.turhat. Kone päälle, papupussi auki (Drop Coffee – Santa Inês) ja sopivasti papua myllyyn, jauhatus suoraan kahvaan, kupin nopea lämmitys koneen veden valutuksella, kahva kiinni ja kuppi alle. 25s ja kuppi pois alta, grupon putsaus ja kone kiinni, esso naamaan ja kupin pesu. Kaiken kaikkiaan aikaa paloi n.5min, tässä siis yksi syy omistaa myös thermoblock-keitin.

Tosin en voi lähteä vertaamaan tietenkään Chilliä Silviaan, sillä Silvia on pid:attu ja muutenkin siinä käytän VST-sihtejä, espressot ovat jokseenkin maukkaampia.

Ajatuksena olisi seuraavaksi kokeilla pienen määrän maidon vaahdottamista, cappuccinoja ajatellen. Pientä siitä syystä, ettei tuossa riitä tehot suuriin, ja onhan se oman latte artin kannalta hyvää harjoitusta kaadella maitoa useammin.

Muutama kuva Chillistä ja muusta. Pitää dremelin lamellilaikalla tai vastaavalla hioa tuo kahva kiiltäväksi, niin saa kone vähän ryhtiä.

itse keitin

Single shotti

black cat sinkku

Lungo shotti

James Dean goes Lungo

Tämä taas löytyi kameralta, otettu torstaina Vallilassa. Mukana ihan muuten vaan.

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s