Moccamasterilla kahvin valmistaminen

Posted: 14/10/2011 in kahvi, lapsi
Tags: , , , ,

Keitin

Niin useasti näkee suodatinkahvin keittämisessä seuraavan: laitetaan niin monta mitallista kuin vettäkin, niin ja plus yks päälle.
Joku osaa keittää hyvät kahvit, koska tuli tarpeeksi vahvaa. Vahvaa kahvia jos haluaa, laitetaan puruja reippaasti veteen nähden, kenen mielestä se on hyvää, on sitten makuasia.
Itse käyttäisin suhteena niin paljon mainittua 7g/annos (TAI SCAE:n suosimaa 65g/l eli 6,5g/dl), joka yleensä mainitaan kahvinkeittimien ohjeissa ja mittalusikoissa.

Mutta kuten kaikki tietävät, on kuppikoko 1,25 dl (jep), Moccamasterinkin myyntipuheissa kerrotaan seuraavaa “kapasiteetti 1,25 l, n. 10 kupillista”. Oikeastaan harvempi meistä kuitenkin juo tuon kokoisista kupeista, yleensä tuplaten isommista (olisiko tässä syy siihen että Suomi on ykkössijalla kahvinkulutuksessa).
Mieltäisin itsemme engantilaisiin, sillä siellä kahvikupin mittayksikkö on 2,48 dl, ja amerikkalaiset taasen 2,37 dl:ää.

Asiasta muumimukiin. Otin aamulla muumit seikkailu-sarja kupin jälleen käpälään ja ihan tätä varten kuvasin sen vaa’an päällä, sain tulokseksi 220g kun jätin sen kuuluisan maitovaran (vaikken maitoa käytäkkään, ellei kahvi sitten ole pahaa [vahvaa=yliuuttunutta] ja sitä tarvitsisi korjata jollain).

Muumimuki

Tuon kokoinen, yli litrainen keitin tykkää että sillä keitetään ainakin puoleen väliin pannua. Tämän voi testata kokeilemalla yksinkertaista ja nopeaa makutestiä, keittää kupillisen tai puoli pannua, kumpi maistuu paremmalta.
Päätin keittää kolme kupillista, jos vaikka S herää yllättäen (kirjoitus ja keittelyhetki ajoittuvat aamun pikkupimeyteen) saa hänkin kupin.
Näin ollen 3 x 220g = 660g vettä. Joskus muinoin tilasin dealextremestä keittiövaa’aksi “1.7″ LCD Digital Kitchen Scale (5kg Max/1g Resolution)“. Tuo on keittimen vieressä, ja sitä on helppo käyttää, 10dollarin hinta ei hätkäytä, sillä tuolta lähetykset tulevat ilman muita kuluja (niin paljon on tullut muutakin roinaa tilattua arjen askareisiin).

Vesi mittakannussa

vedet keittimessä

Vesien jälkeen nopealla päässälaskulla saadaan 6,6*7= 42g + 4,2g  = 46,2g. Siis näin lasken itse päässä, toki laskintakin saa käyttää, varsinkin jos aamuisin ei ole penaalin terävin kynä.
Vaa’an kautta jälleen, suodatipaperina olen kokeillut Melittan kolmea  suodatusnopeuksiltaa erilaista paperia, ja nykyään meille ostetaan vain Melitta Mildejä.

purut

Näillä mentiin, ja mieluisat kupilliset sain aikaiseksi. Kun tämän krijoituksen pääsin nyt loppuun, on jo talo hereillä ja keitin uuden satsin, sillä aamujuttuja puuhaillessa meni omiin suihin aiempi pannu.

Loppujen lopuksi, kun kerran muistaa kupin tilavuuden, ja kaataa vedet mittakannulla, ei vaakaa edes tarvita. keittimen omalla pannullahan ei siis suositella kaadettavan, ellei halua sitten “likaisempaa” vettä keittimeensä, kahvirasvat kun tuppaavat jäämään pannuun. Ja kun suodatinkahvihan kerrostuu kerroksiksi ihmeellisen nopeasti, niin sellainen pannun pyörittäminen ei ole pöllömpi juttu. Eikä myöskään pienen vesitilkan kaataminen pannunpohjalle, jos keittää toista satsia, silloinhan kahvi valuu kuumalle ja ottaa hieman käryä siitä, vesitilkka eliminoi sen pois ja lopputulos on hieman pehmeämmän makuista.
En toki lähde tässä väittämään muiden keittelyitä sen oikeammiksi kuin omaa tapaanikaan… Tai no, väitänpäs. Ainakin vähän olevani kartalla. Jos kahvi maistuu pahalta, kannattaa kokeilla eri suhteita ennen kuin teilaa sen kokonaan, jotkut toimivat laihempina tai vahvempina paremmin (tummat ja vaaleat kahvit).

Loppukuvaksi, juniori Pelle Peloton.

Saapasjalkapoika vispilän kanssa yöpuvussaan

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s