Starbucks ja jääkahvit marketeissa.

Posted: 27/06/2011 in Elämää, kahvi, Kesä
Tags: , , ,

Tänään litkittyä: Espresso – FTO espresso blend

Espressoksi voin suositella tuota aika monelle, täyttää hyvän esson kriteereitä. Vaikka ehkä jotain se jää kaipaamaan. Hieman siitä tulee sellainen “melkein sain, maksoin juomatkin, mut sit sen jätkä tuli”-boogie.

Just, se oli aiemmin, eli hetki sitten. Valmistaudun nimittäin Starbucks (kutsukaamme sitä vast edes sb:ksi, niin säästyn liialta kirjoittamiselta) jääkahvi maisteluun, sekä tuomarointiin.
Hieman on jo aiempaa kokemusta, joten sillä paikkaan yhtä puuttuvaa palasta. Näitä juomia on Taloussanomien mukaan seitsemää sorttia. En tuota allekirjoita, vaikka se kuinka lukisi TS:n sivuilla, olen onnistunut löytämään vain viisi ja kuullut kuudennesta (mansikka frappuccino, lasi).


Ihan ensin puutun logoon, vaikka se nyt olekkaan olennaista. Mutta koska siitä oli Twitterin puolella tietyissä piireissä kovastikin kuhinaa aiemmin, uutta logoa odotellessa ja sitten sen saavuttua. Siksi siitä tuo kuva (joka on muuten wikipediasta screencapture [sou? Sue me]). Huomaako joku muukin miten ruskea logo on aikast rohkea, siinähän näkee nisät. Sitten sitä siivottiin hieman, näinä vuosina sb:stä oli jo tullut niin tunnettu että päättivät tuoda tissilogon lähemmäksi, ihan vaan poistamalla ympäröivällä teksteillä. Ihan sama, ei vaikuta makuun, mutta ihme hälinää tästäkin.

Nyt jääkaapista löytyvissä testikappaleissa on kuitenkin vielä tuo vanha logo, tulipahan mainittua, pah. Ensimmäisenä on Seattle Latte, kaupunki missä sb avasi ensimmäisen liikeensä vuonna -71, jee. Ihan kiva kuva kaupungista pahvimukissa, maku taas vastaa punaiseen maitoon tehtyä kaakaota. Ja hup, niin siellä pienellä lukikin rasvaa olevan 2,6%. Tässä kuten muissakin testi purnukoissa on FairTrade merkintä, siitä isot pinnat sb:lle. Olen alkanut nostaa enemmän ja enemmän reilun kaupan jutuille hattua.
Noniin, maito jossa kaakaon vivahde on juotu, ei pahaa mutten lähtisi santsaamaan tätä jääkaappiin kesäkuumaksi. Muuten, mihin ihmeeseen se pilli on tarkoitettu, jos latten koko on kerran tässä tapauksessa 220ml?

Seuraavana lähtee DoubleShot.
Heti pistää silmään koko, joten käännän tölkin, “75%maitoa, arabica kahvia 20%…” ja tölkin koko on 200ml. Nopeasti voisi kuvitella siis kahvia olevan 40ml? Ja kuinka siellä on vielä kuva kahdesta kupista joiden alla lukee “2 espressoa”, WTF. Espressoksi ihan ilman hifistelyä voidaan katsoa kupissa olevan 30ml juomaa, tuplassa, eli Doppiossa 60ml. Eli missä on mun 20ml? -tsup- ja pärskeet ympäri pöytää, kiva kun takana oli ohje RAVISTA. Juotu, koosta johtuen se otti vain kolme huikkaa, vaikka yritin maistella. Maistuu miltei samalle kuin tuo Seattle Latte, mutta hieman ns. jäykempää. Ehkä Latte oli puristettu tuohon tölkkiin, ehkä emme saa koskaan tietää…

Ok, vuoroon astuu Aztlan, mocha latte, chocolate flavour. Nimihirviö, toivottavasti ei tarvitse tilata sitä kovaan ääneen, aa-tsst-lan. Jälleen takaa luettuna ravistan, tämähän alkaa jo iskostua lihasmuistiin, aina kun näen pahvia alan ravistaa vimmastusti. Kirjoitan juodessa, sillä kun maistoin ekan huikan, oli pakko lukea takaa tarkemmin. Kyllä, tämä on kaakaota (19% kahvia, pyh), Azstsekit ovat uskoneet kaakon tuovan jonninlaista viisautta ja voimaa, joten sieltä sitten maku kahviin, okeido. Kuitenkin ihan kelpo mukillinen, pieni oli, kuten edeltäjänsäkkin. Vaikkakin jenkeissä saa sb:stä litrasia mukaansa, mutta se onkin jenkeissä. Ainiin, tässä on 1,6% rasvaa, päin vastoin kuin edeltäjissään.

Nyt kallein ja suurin odotus, Frappuccino (lowfat coffee drink [lukee pienellä, rasvaa 1,2%]), kyseessä on 250ml lasipurkki. Takaa on vaikeaa saada luettua paljon mitäkin on, mutta halusinkin vain selvittää kahvin osuuden, joka on 18,8%. Meni huiviin aika vauhdilla, ei jäänyt maisteltavaa.

Yhtä olen vielä maistanut, ja muistan sen sillä se oli caramel flavour, päätäni en laita pantiksi että oliko Seattle latten kaveri, eri makuna vain. Muistan sen siitä, ettei se ollut ollenkaan pahaa, sellaista hyvää karkkijuomaa.

Loppujen lopuksi tästä neljän sakista, kaikki paitsi frappuccino maksoivat 1,99e ja frappe 2,19e. Hieman ovat jälleen markat ja eurot sekaisin jos vajaasta 2,5dl maitoa maksetaan 2e. Tilinhän tässä tekee Arla, joka maidon pukkaa joka purnukkaan 75%. Harmi että Paulig on niin kovassa asemassa Suomessa, siksihän sb ei tänne tule, muuta kuin markettien hyllyille näillä eväillä. Uskon että aikast kultasuu saa olla, että pystyy erottamaan noita sokkona toisistaan.

Jottei lukija saisi käsitystä, että allekirjoittaneella on jotain Starbuksia vastaan, oikaisen tämän. Sillä mm. Wienissä sb pelasti meidät joulukuussa kylmästä räntäsateesta ja tarjosi maistuvat isot lattet, Berliinissä kesäkuumalla taas frappuccino oli aika taivaallista.

28.6 EDIT: eilen kaupassa törmäsin Qandi Latte Caramel Flavouriin, niimpä matkaan mukaan ja lisää tähän makujen testiin.
Rankkaisin tän aika korkealle koko viisikossa, ihan taistelemaan jopa parhaasta paikasta. Makeaa on, mutta niinhän tuon kuuluukin olla. Positiivista tässä on, että maku viipyy suussa muita hieman kauemmin, ei niin kuin esim. kaljoissa lapin kulta.

On jo lopetuksen paikka, liikaa jauhettu samasta, ja alkaa rakko täyttymään noista juomista. Lisään loppukuvaksi juhannusLeevin kuvan, siinä kesäkuumaan jäähdykettä (aww).

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s