Cappuccino [kapputˈtʃiːno], sekä vuoden barista kisat

Posted: 06/03/2011 in Elämää, kahvi, TV, Valokuvaus
Tags: , , ,

Tuntuu aivan kuin ei viikonloppua olisi ollutkaan, ollut kaikkea pientä ja sitten päikkärit sekoittavat ajantajun.

Viikolla tein paluun vanhaan työpaikkaani Destialle, aika radikaali muutos jos nyt näin voi sanoa. Paluu “periaatteessa” vanhoihin hommiin tuntuu näillä näppäimillä ihan hyvälle. Sillä asiat ovat omalla jännällä tavallaan ottaneet askeleen parempaan suuntaan, ja on mukava päästä takaisin sen tutun sorvin ääreen, mutta eipä sen enempiä työjutuista.

Lauantaina käytiin kovaa skabaa vuoden baristasta (scae.fi). Wikipedian kuvailun mukaan Barista on italian kieltä ja tarkoittaa espresso- ja baarimestaria siitä enempi itse wikissä. Notta asiassa pääsisin itseensä, niin olin siis tuolla staffina auttamassa. Kello kasilta olin tikkana Crowne Plazassa jo katselemassa kuinka hommat etenevät. Hieman vatsaa kurni ja kahvihammasta kolotti kun en ehtinyt aamulla syödä, enkä viitsinyt kahvia keitellä kun kerran olin menossa kahvia pursuavaan paikkaan.
Siinä jaettiin hommat ja skabat lähtivät käyntiin, olin ikäväkseni laskemassa tuomareiden antamia pisteitä parin muun kanssa, jonka vuoksi aina yhden kilpailijan suorituksesta jäi osa näkemättä. Esitykset olivat huippuluokkaa menevine taustamusiikkeineen, mutta lopulta voiton vei Kaffaroasteryn Lauri Pipinen, isosti onnea. Nyt siis samalla tuo baristakuninkuus siirtyi Turusta Helsinkiin, voisinko jopa sanoa että “hyvä me”.
Nälkä ja kahvin himo kyllä paikkaantui sitten nopeasti, kun alettiin cappuccinoja tarjoilemaan, ja kilpailijat tekivät yleisölle kilpaespressojaan (niitä niin maukkaita, mmm). Sain kyllä vatsani täyteen capuista, ja essoista meinasin saada jonkinlaisen yliannostuksen. Olin muiden juomieni juomien lisäksi parin muun hyvääpäiväätutun kanssa kytiksellä paikassa, johon apubarista toi aina kilpailijan tuomareille tehdyt espressot ja caput, koska tuomari ei ole juomari, niin kupeissa oli lähes täydet määrät odottamassa meitä rottia. Illalla olisi ollut vielä barista partyt skattalla, jossa oltaisiin juotu muutakin kuin kahvia yms. mutta passasin sen sillä meillä kävi päivällä vielä kahvivieraita ja olinkin illalla aikast tasaraha.

Tänään sunnuntaina kanssa on käynyt kahviseuraa, mutta tätä loppupäivää olen ajatellut pyhittää kotona hillumiseen. Sanna kävi puolestani lenkillä kameran ja Leevin kanssa. Tilaisuuden hyödynsin ottamalla päikkärit, mitäpä sitä ei mies tekisi kauneutensa eteen, sikäli mikäli ns. kauneusunet pitävät paikkansa.

Kisoista innostuneena väsäsin tänään caput aamulla ja testailin maidonvaahdotus taitojani, ihan hyvä tekstuuri tuli, mutta kunnon rosettan pinnalle saaminen on vielä hieman hakusessa (aina vain kuitenkin paranemaan päin).
Tästä tuli mieleeni, miksei kahviloissa joissa tarjoillaan erikoiskahveja, osata sitä pirun maitoa saada oikealla tavalla vaahdotettua. Vika on ollut tähän asti mitä olen seurannut, niin koneen ja asiakkaan välissä. Monesti olen meinannut sanoa jotain, tai jaella vinkkejä kahvilan työntekijälle kun toinen upottaa sen höyrytyspillin kannun pohjaan ja avaa hanat kaakkoon. Tekee oikein pahaa seurata, polttaako kassaneiti sen maidon vai saako tehtyä siihen vaahtoon karmean hötön pinnalle (välillä tuntuu kuin latte olisi käytetty mikrossa).
Vaikkei tuonkaan asian opetuksessa menisi kuin yksi iltapäivä, joka sitten puoltaisi paljon maukkaampia maitopohjaisia juomia per kahvila, niin sitä ei jostain syystä tehdä. Olen kuitenkin ottanut joissain paikoissa tuon juoman, ja niissä paikoissa joissa se on kamalan makuista, otan tavallisen suodatinkahvin. Tiedän olevani todella snobi tämän asian suhteen, mutta kun se on tuskaista maksaa pienestä espressosta/capusta/lattesta paljon (verrattuna muihin maihin euroissa per kuppi), jos kerran kotona saisi makoisamman.

Noin, sainpa senkin kiven kengästäni kun kiukuttelin siitä täällä.

Sanna otti makeita kuvia lenkiltään, ja ajattelinkin viskaista yhden niistä tähän loppuun. Illalla tulee jälleen tuo tappajan näköinen mies, siihen pitänee jo alkaa valmistautua.

Sanna Pictures ©

Advertisements
Comments
  1. Jussi78 says:

    Lauri oli muuten tänään 7.3 YLE:n Aamu TV:ssä!
    http://areena.yle.fi/ohjelma/700 Odotellaan että ilmestyy katsottavaksi uudelleen.

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s