Aamumokat

Posted: 27/08/2010 in Elämää, kahvi
Tags: , , , ,

Aamu käyntiin mutterilla mokkaa.

Usein luullaan että mutteripannulla voidaan keittää espressoa, mikä nyt korjattakoon. Mutterilla saadaan aikaseksi mokkaa, joka ei ole espressoa eikä suodatinkahvia, itse sijoittaisinkin sen noiden kahden väliin.
Tänä aamuna heräsin tuossa kuuden pintaan ja kahvia alkoi tekemään mieli, mutta kun muut nukkuvat, pitää ottaa se mahdollisimman hiljainen vaihtoehto valmistukseen. Näin päädyin sitten kaivamaan oman Bialetti Venukseni esille.

Valmispurut ovat Doge Rossoa Venetsiasta (sain tuliaisiksi), itse pannu on terästä ja sopii kaasu- ja sähkölieden lisäksi myös induktioliedelle, pannullisella valmistaa n.250-270ml valmista mokkaa. Itse valmistaminen on helppoa, mutta aina on varjopuolensa tässäkin, nimittäin loppupesut (suodatinkeittimeen verrattuna).
Pannu on kierteillä ja jakaantuu kahtia, alaosaan kuuluu vesi, väliin tulee kori johon purut, yläosaan sitten valmistuu lopullinen mokka. Kuvasta sen näkee selkeämmin.

Oma Venukseni on kuuden kupin pannu, joten sillä saa sen kaksi ja puoli desiä valmista mustaa nektaria kuppiin. Mokka on sametinpehmeää kahvia, voitaisiin sanoa sen olevan jopa vahvaa. Kofeiiniä mokassa on enemmän kuin normaali suodatinkahvissa, tästä ei sen enempää, siitä voi lukea vaikka wikipediasta.

Pannu siis ladataan ja laitetaan liedelle odottamaan veden kiehumista.
Veden kiehuessa se saa aikaan paineen joka nostaa veden korin putken kautta kahvipatjan läpi aina yläosaan saakka.
Kuulostaa ehkä hämärältä!? mutta kuitenkin niin simppeli valmistuskeino.

Vesi on jo ylittänyt kiehumispisteen, ja nostaa itseään siis purujen läpi yläosaan. Tältä se näyttää kun avaa pannun kannen.

Pannusta kuuluu aikansa porinaa, kun vesi leikkii paineen kanssa. Sitten kun alkaa olemaan hiljaista vaikka levy olisikin kuumana, on mokat valmiina.
Tässä kuuden kupin Bialetti Venuksessa on tällä valmistuskerralla saatu aikaiseksi 2,5dl.
Olenkin aina kummastellut tätä kuppien määrää, itselle tuo tarkoittaa yhtä kuppia.

Tätä kirjoittaessani ja kuvia lisäillessäni, tuli samalla juotua kyseinen kuppi. Voinen todeta sen tyhjenneen jo ensimmäisillä riveillä, ihan mukava aamun aloittaja, vaihtelua muihin valmistusmenetelmiin.

Loppukuvaksi lätkäisen kuvan kupista, omaperäistä.

Advertisements

Kommenttia

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s